Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a declarat, marti, ca Frontul National, castigatorul alegerilor europene in Franta, este un "partid fascist", relateaza AFP, citat de Mediafax. Votul francez de duminica "nu a fost pentru un partid de dreapta, ci pentru un partid fascist", a declarat ministrul german, intr-o dezbatere pe tema Europei organizata la Berlin. Si "pentru toata lumea din Europa, nu doar pentru prietenii nostri francezi", este o trezire dura la realitate, a adaugat ministrul conservator.

"Este un semnal pentru toata Europa", a mai afirmat ministrul german de Finante, care a apreciat ca absenteismul imens din anumite tari din Europa de Est, printre care Slovacia (87 la suta), reprezinta "o rusine".

In legatura cu situatia Frantei, "am putea spune ca avem incredere in Franta, ca suntem cei mai buni prieteni, dar acest lucru ar avea un efect contrar", a declarat Schauble. El a mentionat ca de duminica, dupa anuntarea rezultatelor la alegerile europene, a avut "numeroase discutii cu colegii, cu prietenii din Franta, pentru a vedea ce se poate face".

"Cand am citit ca doar 39 la suta dintre francezi doresc ca Franta sa ramana in UE...procentul este, fara indoiala, mai ridicat in Marea Britanie", a afirmat oficialul german.

"Convingerea mea este ca trebuie sa construk o Europa mai buna", a insistat Schauble, european convins, francofon si francofil.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat luni drept "regretabila" ascensiunea partidelor populiste in Europa. Frontul National s-a situat pe primul loc la alegerile europene, cu 24,85 la suta, devansand partidul de dreapta UMP (20,80 la suta) si Partidul Socialist (13,98 la suta).