Mii de tatari din Crimeea au comemorat duminica, intr-un climat de tensiune fara precedent, implinirea a 70 de ani de la deportarea lor de catre Stalin, in pofida anularii marelui miting organizat in mod traditional de acestia in capitala peninsulei recent anexate la Rusia, relateaza AFP.

Aceasta decizie a fost luata sambata de Adunarea tatarilor din Crimeea (Mejlis), constransa de publicarea, cu o zi inainte, a unui decret care interzice orice "actiune de masa" la Simferopol pana pe 6 iunie, autoritatile locale pro-ruse invocand teama de "provocari".

Duminica, orasul era impanzit de fortele de ordine. Vehicule blindate erau stationate in fiecare intersectie si numeroase dube de politie erau parcate pe strazile adiacente centrului orasului, potrivit unui corespondent AFP.

Cateva mici ceremonii in memoria victimelor au fost tinute in mai multe zone ale orasului, in special la gara - locul de plecare al deportatilor - si intr-un parc unde este instalata o placa comemorativa.

O manifestatie mai masiva s-a desfasurat insa la doi kilometri de oras, in suburbia Ak-metchet, la care au participat aproape 20.000 de persoane, potrivit unei estimari facute de AFP.

Comunitatea musulmana a tatarilor reprezinta in prezent circa 12% din cei 2 milioane de locuitori din Crimeea.

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, toata populatia de tatari din Crimeea a fost deportata in Asia Centrala la ordinul lui Iosif Stalin, care o acuza de colaborare cu nazistii germani. Jumatate dintre acestia au murit pe drum. Tatarilor nu li s-a permis sa se intoarca in Crimeea decat dupa perestroika, la sfarsitul epocii sovietice.

Tatarii din Crimeea s-au opus ferm referendumului din 16 martie care a condus la alipirea peninsulei ucrainene la Rusia.