Ucraina nu a fost niciodata mai aproape de un razboi civil, a declarat miercuri ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

"Atunci cand ucrainenii ucid ucraineni, cred ca nu-am aflat niciodata mai aproape de un razboi civil", a subliniat Lavrov, intr-un interviu pentru Bloomberg TV.

Seful diplomatiei ruse a adaugat ca in estul si in sudul Ucrainei exista deja un "razboi, un adevarat razboi" cu "folosirea de armament greu".

Marti, serviciile ucrainene de securitate au anuntat ca sapte militari au fost ucisi in urma unor tiruri cu lansatoare de rachete ale insurgentilor pro-rusi in estul tarii, cuprins de mai multe saptamani de o insurectie armata.

Daca acest mediu "este favorabil organizarii de alegeri libere si echitabile, nu stiu ce poate insemna 'liber si echitabil'", a subliniat Lavrov, referindu-se la alegerile prezidentiale anticipate prevazute in Ucraina in 25 mai.

Angajate de la jumatatea lui aprilie intr-o operatiune impotriva separatistilor din est, autoritatile de la Kiev incearcau miercuri sa lanseze un "dialog national", incurajat de statele occidentale, dar fara participarea separatistilor.

Lavrov a apreciat insa ca separatistii trebuie sa participe la discutii. "Pentru ca acest dialog national sa reuseasca, este indispensabila asigurarea participarii tuturor regiunilor Ucrainei", a spus el.