Referendumul pentru independenta organizat de separatistii pro-rusi in estul Ucrainei a inceput in cele doua regiuni controlate de acestia, Donetsk si Luhansk, relateaza AFP.

Urna de vot in DonetskFoto: Agerpres/Xinhua

Peste sapte milioane de ucraineni din estul tarii sunt chemati sa voteze pentru a decide situatia regiunilor Donetk si Lugansk, un lucru care ar putea sa conduca la secesiunea acestei parti a tarii. Aceasta consultare, ale carei consecinte pot deveni istorice, este considerata ilegala atat de catre Kiev, cat si de catre comunitatea internationala.

Pe buletine, imprimate in pripa de catre rebeli prorusi, sunt adresate intrebarile "aprobati independenta republicii populare Donetsk?" sau "aprobati independenta republicii populare Luhansk?".

Pe ferestrele sectiei de votare de la Scoala numarul 1 de pe bulevardul Puskin, la Donetk, principalul oras din regiune, o localitate cu aproximativ un milion de locuitori, sunt afisate cateva foi de hartie pe care scrie "referendum", deasupra steagului "republicii" autoproclamate Donetsk - rosu si albastru cu vulturul bicefal.

---

17.25: Un lider separatist a declarat pentru Interfax ca, in urma votului, insurgetii isi vor face propriile institutii de stat si ii vor considera pe soldatii guvernului ca "ocupanti".

16.00: Prezenta la vot pana la ora 15.00 in Luhansk - 75%, sustine Itar-tass.

Ora 14.00 Ministerul de externe de la Kiev: Referendumul este o farsa criminala finantata de Kremlin./ Referendumul nu va avea nicio consecinta.

"Referendumul de la 11 mai, inspirat, organizat si finantat de catre Kremlin este nul din punct de vedere juridic si nu va avea nicio consecinta juridica pentru integritatea teritoriala a Ucrainei", subliniaza ministerul.

"Organizatorii acestei farse criminale au incalcat Constitutia si legile ucrainene", se arata in comunicat.

Ora 13.00 Itar-tas: Prezenta la vot in Donetsk, pana la aceasta ora - 30%.

Ora 12.15: Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder, considera ca UE este principalul responsabil de criza din Ucraina. "Eroarea fundamentala vine din politica UE in favoarea tratatului de asociere", afirma in cotidianul Welt am Sonntag fostul cancelar, amic al presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Ora 11.00: Itar-tass transmite ca in primele trei ore de la deschiderea urnelor prezenta la vot se ridica la 22% la Luhansk.

Explozii la Slaviansk

Duminica dimineata s-au auzit mai multe detonari in apropiere de Slaviansk.

In urma unor tiruri sustinute, in mare parte din noaptea de sambata spre duminica, confruntarile au fost reluate duminica dimineata in satul Andriivka, pe "linia frontului", la intrarea din sudul localitatii cu 110.000 de locuitori, incercuite de catre fortele ucrainene, care au declansat o vasta "operatiune antiterorista" pe 2 mai, a declarat pentru AFP Stela Horoseva, o purtatoare de cuvant a insurgentilor prorusi de la Slaviansk.

"Exista victime", a adaugat ea, fara sa fie in masura sa ofere alte precizari, pentru moment.

Ecourile tirurilor de armament greu continuau sa se auda dinspre periferie, duminica dimineata.

O serie de detonari foarte puternice au fost auzite de catre jurnalisti AFP catre miezul noptii, timp de aproximativ o ora. Rafale de arme automate au fost auzite, de asemenea, catre centrul orasului.

Sambata seara au avut loc noi confruntari, ca de altfel aproape toata ziua, la Andriivka, potrivit unor locuitori.

Cele 56 de sectii de votare de la Slaviansk urmeaza sa fie inchise la ora locala 20.00 (20.00, ora Romaniei).

Washingtonul reafirma ilegalitatea referendumului din estul Ucrainei

Statele Unite au reafirmat sambata seara ca nu vor recunoaste rezultatul votului organizat duminica de catre separatisti prorusi in estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei parti a tarii, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Aceste scrutine sunt "ilegale in virtutea dreptului ucrainean si sunt o tentativa de creare a unor disensiuni si tulburari", a declarat Jen Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, citata intr-un comunicat.

"Daca aceste referndumuri au loc, ele incalca dreptul international si integritatea teritoriala a Ucrainei. Statele Unite nu vor recunoaste rezultatele acestor referendumuri ilegale", a subliniat Psaki.