Noul Parlament al Ungariei l-a reales duminica premier pe populistul Viktor Orban, liderul aliantei conservatoare intre Fidesz si crestin-democrati, care a obtinut victoria in alegerile legislative din aprilie. Orban a fost ales cu 130 de voturi pentru si 57 impotriva, anunta Mediafax.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Socialistii si membrii formatiunii E-PM au votat impotriva realegerii premierului in exercitiu, iar liderul liberalilor a anuntat ca nu va vota deoarece nu cunoaste, inca, programul de guvernare.

Intr-un discurs sustinut dupa vot, Orban a declarat ca "relatiile economice si politica unei natiuni puternice" se vor afla in centrul politicii externe a Ungariei. El a declarat ca politica guvernamentala a "deschiderii catre est" va continua, Executivul cautand in continuare sa-si sporeasca influenta economica in Bazinul carpatic.

Orban a mai spus ca "claritatea, dialogul deschis si gandirea indrazneata" vor fi caracteristicile politicilor Guvernului privind Europa.

Cel de-al treilea Guvern Orban va avea noua ministri, potrivit unei propuneri inaintate Parlamentului sambata. Noile ministere sunt: Biroul premierului, ministerele de Interne, pentru Resurse Umane, Agriculturii, Apararii, Justitiei, Economiei Externe si Afacerilor Externe, Dezvoltarii Nationale si Ministerul Economiei Nationale.