China are in vedere construirea unei linii de tren de mare viteza care sa o lege de Statele Unite, scrie presa oficiala din aceasta tara, citata de cotidianul britanic The Guardian.

Linia de tren va pleca din nord-estul Chinei si va trece prin Siberia, printr-un tunel pe sub stramtoarea Bering si va ajunge in Alaska si Canada, potrivit cotidianului Beijing Times.

Pentru a trece pe sub stramtoarea Bering se propune construirea unui tunel de circa 200 km, scrie acest cotidian, citandu-l pe Wang Mengshu, un expert chinez in caile ferate de la Academia chineza de inginerie.

"Suntem in discutii. Rusia deja se gandeste la asta de mai multi ani", a spus Wang.

Proiectul - denumit linia "China-Rusia-Canada-America" - va avea o lungime de crica 13.000 km, cu 3.000 km mai mult decat Transsiberianul. Intreaga calatorie va dura doua zile, la o viteza a trenului de 350km/h.

Acest plan este privit insa cu scepticism, noteaza The Guardian. Nu se stie daca au fost consultate guvernele Rusiei, SUA sau Canadei iar un tunel pe sub stramtoarea Bering ar necesita un efort fara precedent - ar deveni cel mai mare tunel subacvatic din lume, de patru ori mai lung decat cel de sub Canalul Manecii.

Potrivit cotidianului China Daily, tehnologia pentru acest tunel este deja conceputa si va fi folosita pentru constructia unei cai ferate de mare viteza intre sud-estul provinciei Fujian si Taiwan. "Proiectul va fi finantat si construit de China", potrivit sursei citate, cu precizarea ca "detaliile acestui proiect nu sunt inca finalizate".

The Guardian a incercat sa-l contacteze pe Wang, dar nu a reusit. De la biroul acestuia s-a afirmat ca Wang calatoreste si nu acorda interviuri.