China vrea sa construiasca o cale ferata de mare viteza pana in SUA, prin Siberia si pe sub stramtoarea Bering. Intreaga calatorie ar dura doua zile, daca proiectul devine realitate
Linia de tren va pleca din nord-estul Chinei si va trece prin Siberia, printr-un tunel pe sub stramtoarea Bering si va ajunge in Alaska si Canada, potrivit cotidianului Beijing Times.
Pentru a trece pe sub stramtoarea Bering se propune construirea unui tunel de circa 200 km, scrie acest cotidian, citandu-l pe Wang Mengshu, un expert chinez in caile ferate de la Academia chineza de inginerie.
"Suntem in discutii. Rusia deja se gandeste la asta de mai multi ani", a spus Wang.
Proiectul - denumit linia "China-Rusia-Canada-America" - va avea o lungime de crica 13.000 km, cu 3.000 km mai mult decat Transsiberianul. Intreaga calatorie va dura doua zile, la o viteza a trenului de 350km/h.
Acest plan este privit insa cu scepticism, noteaza The Guardian. Nu se stie daca au fost consultate guvernele Rusiei, SUA sau Canadei iar un tunel pe sub stramtoarea Bering ar necesita un efort fara precedent - ar deveni cel mai mare tunel subacvatic din lume, de patru ori mai lung decat cel de sub Canalul Manecii.
Potrivit cotidianului China Daily, tehnologia pentru acest tunel este deja conceputa si va fi folosita pentru constructia unei cai ferate de mare viteza intre sud-estul provinciei Fujian si Taiwan. "Proiectul va fi finantat si construit de China", potrivit sursei citate, cu precizarea ca "detaliile acestui proiect nu sunt inca finalizate".
The Guardian a incercat sa-l contacteze pe Wang, dar nu a reusit. De la biroul acestuia s-a afirmat ca Wang calatoreste si nu acorda interviuri.

VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Nu ca baronii locali romani, care delapideaza fonduri.
Are China mafiotii lor, dar macar fac lucruri marete.
Cine stie, poate ca foarte multi vor ramane pe acolo si de sarbatori, asa cu este traditia, cateva milioane de "rude" se vor duce "in vizita" la ei.
Asa ca mare atentie cu cine vrem sa construim diverse chestii - cum ar fi reactoare nucleare si altele ...
Iar podurile prabusite la minunatele lor autostrazi sunt un FAPT, nu o presupunere !
Ceea ce spune ceva ...
Si hai sa fim seriosi - in tara care a dat un nume periorativ de "chinezarii" obiectelor ieftine si de proasta calitate nu ma astept ca fix infrastructura sa si-o construiasca cu ce au ei mai bun !
Ideea e ca poate ar fi bine sa fim mai rezervati cand vine vorba de proiectele pe care au de gand sa le faca - in special la chestii care implica complexitate si risc crescut
Daca pina acum legaturile comerciale Rusia - SUA nu justificau investitia enorma, iata ca datele se schimba radical prin implicarea Chinei. Si implicit a intregului continent asiatic, beneficiar al unui asemenea proiect.
Dincolo de legatura comerciala, apare si posibilitatea conectarii energetice a continentelor. Proiectul este grandios, furnizor de securitate, incredere, bunastare si pace.
Chinejii si cu rusii....mdah, de incredere ambele natiuni....numai ca n-o sa tina la canadieni si americani.
EURO TUNNEL (de doar cateva zeci de km ) a fost construit in niste ani buni si chiar au avut elita inginerilor francezi si englezi - si a inglobat costuri uriase
Mai intereseaza-te - un asemenea proiect nu este floare la ureche ..
Trage o fuga pana acolo si convinge-te.
Oare cine nu sa saturat de zgomotul infernal produs de avioanele care decoleaza uneori din 10 in 10 min diminiata etc , zilnic , si deranjeaza sute de mii de oameni din orase in care oamenii isi petrec 90 % din viata . In plus respctivii oameni platesc subventii de milioane pt ca , companii aeriene sa faca curse si prin orasul lor si dupa cativa ani pleaca asa cum au plecat Nokia dupa ce a incasat ajutor de stat in Romania etc ..
Deobiecei cand trece un tren se opresc si coloanele oficiale cu presedinti de state .. Intrun tren fiecare vagon oricat de mic si gol , kiar si un mic vagon platforma veki ar fi trebui sa fie capabil sa traga dupa el 50 - 100 de vagoane pline cu mii de tone .. `Zeci de vagoane veki sunt mult mai rezistente decat structura si caroseria unui avion nou .. Intrun tren cei care calatoresc cu spatele si au in fatza tot un scaun orientat cu spatele sau nu au bagaje pasageri , au sanse minime de ranire .
Pe yu tube se pot vedea in SUA trenuri cu 100 vagoane pline cu carbune , cu doua locomotive in fatza si una in spate . In ambele se aflau probabil 2 oameni si pe traseu mai sunt cativa care supravegheaza intersectiile . Desi probabil trebuie mai putin ekipaj pt tona trasportata pt un vapor care transporta 18 000 de containere , de cate ori un vapor merge cu atatea containere . La satele din Banat sunt trenuri care merg si cu cate 2 vagoane , iar la sarbatori se suplimenteaza cu parca pana la 14 vagoane !? La metrou in orele de varf trenurile merg din 6 in 6 min . In Moscova si parca in Tokio etc , trenurile vin parca din 3 in 3 min , opririle si pornirile se fac mult mai rapid decat la trenurile de mare viteza care merg cu viteza redusa cativa km desi uneori au greutate mai mica decat metrourile .
Apoi referitor la costurile mici ale transportului pe apa , cat costa vasele de razboi europene si americane care patruleaza in zone unde ataca piratii somalezi , yemeniti , filipinezi etc ?
La cursele de caiac din Europa deobieci pe marginea canalelor pe care se fac intreceri se deplaseaza si biciclisti . Dupa cativa km un caiacist care merge cu 12 kmh , singur intrun un caiac de aceasi greutate cu o bicicleta este epuizat fatza de un biciclist . Desi apa suporta jumatate din greutatea transportata , daca nu este o apa curgatoare , nu sunt curenti sau o vanturi si vele sau zmee etc , o barca consuma mult mai multa energie ca sa se deplaseze cu aceasi viteza ca si o bicicleta ..
Kiar si autostrazile veki din SUA , care nu sunt facute in campie , se urca si se coboara aproape continu aproape fiecare delusor , fiecare intersectie cu un drum mai amarat pe care nu circula nimeni . Pe autostrazile americane facute in ultimii vreo 30 de ani sau bagat curbe ca sa se evite accidentele datorate adormirii la volan , drumurile drepte predispunand la plictiseala si adormire . La autostradda Bucuresti - Constanta , in prima parte este camp plat cat vezi cu okii , nu sunt sate sau orase , iar autostrada merge dintro curba in alta .. Vorba lui Mircea Badea = parca toti muncitorii erau beti si nici unu nu vedea ca nu e dreapta autostrada ..
Am fost pe un drum forestier creat dupa dezafectarea unei cai ferate inguste forestiere , in Novaci judetul Gorj . Desi sunt cateva poduri la care sunt viraje destul de stranse , in rest drumul ramane in memorie pt continuitatea urcarii care se face lent , fara cea mai mica coborare urmata de o alta urcare .. Nu trebuie skimbate viteze , curbele sunt largi , aproape nu se simt ..
Un deputat a venit in campania electorala parca cu idea construiri de drumuri in Baragan deaspra caii ferate . Nu mai trebuie exproprieri de mii de hectare de terenuri agricole valoroase pt construit inca o banda de drum .. Iarna pe un drum suspendat nu prea se aduna zapada dar exista pericolul de polei . Jumatate din pretul biletelor de tren este suportat de platitorii de impozite asa ca , cei care merg cu trenul vor vedea multi stalpi de la soseaua rapida de deasupra , asa cum se intampla la podul de cale ferata si auto dintre Danemarca si Suedia ..
Deobicei caiile ferate sunt in linie dreapta si autovehiclele ar putea circula cu viteza de autostrada ..