Un foc de artificii pe fundalul sonor al imnului Uniunii Europene, 'Oda bucuriei', manifestari care celebreaza spiritul european la metroul bucurestean, concerte, conferinte, vernisaje, proiectii de filme sau ceremonii de depuneri de coroane de flori se numara printre evenimentele organizate cu prilejul Zilei Europei (9 mai). Evenimentul va fi marcat la Bucuresti, Brasov, Oradea si Sibiu - Capitala Culturala Europeana in 2007, dar si in alte orase, potrivit Agerpres.

* Concert de Ziua Europei la Afi Palace Cotroceni

Vineri, 9 mai, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Institutului Cultural Roman, Primaria sectorului 6, in parteneriat cu Orchestra Simfonica Bucuresti, va organiza la AFI Palace Cotroceni un concert dedicat Zilei Europei, in care vor fi interpretate cele mai cunoscute piese de muzica simfonica europeana.

Spectacolul va include si un scurt program de patinaj artistic sustinut de membrii Asociatiei Clubul Sportiv EduSport si se va incheia cu un foc de artificii pe fundalul sonor al imnului Uniunii Europene - celebra 'Oda bucuriei' din Simfonia nr. 9, compusa de Ludwing van Beethoven.

* Metroul european

Pe 9 mai, in intervalul 16,00-19,00, 28 de statii de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Calatorii vor fi intampinati in statiile de metrou cu momente artistice de muzica si dans, vor putea vizita expozitii si vor avea ocazia sa participe la degustari de vinuri si alte specialitati. Mai mult, pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din Bucuresti.

* Festivalul filmului european

In perioada 9-15 mai, peste 15.000 de cinefili sunt asteptati la cea de-a 18-a editie a Festivalului Filmului European, ce va avea loc la cinematografele Studio si Elvira Popescu.

Cu acest prilej, vineri seara, in gradina Institutului Cultural Roman va avea loc concertul de deschidere al acestei editii, in culorile si spiritul Greciei, organizat impreuna cu Fundatia Culturala Greaca.

* Vernisajele Salonului International dedicat Zilei Europei si lansarea Festivalului European de fotografie

Vineri, incepand cu ora 12,00, in sala de festivitati a Institutului Cultural Roman din Bucuresti si la Galeria 'Euro Foto Art' din Oradea vor avea loc vernisajele Salonului International dedicat Zilei Europei.

* Recital vocal-instrumental la Muzeul Literaturii, de Ziua Europei

Un recital vocal-instrumental al carui program este alcatuit in totalitate din muzica romaneasca va fi sustinut, vineri, de Ziua Europei, la Muzeul National al Literaturii Romane, de solisti ai Teatrului de Opereta si Musical 'Ion Dacian'.

Recitalul, sustinut de soprana Bianca Ionescu si pianistul Stefan Doniga, include lieduri si arii din operete romanesti semnate de compozitori precum Tiberiu Brediceanu, Eduard Caudella, Alfred Alessandrescu, Florin Comisel sau George Grigoriu, partituri pe care publicul are rareori ocazia sa le asculte pe scena.

* Concertul 'Muzica Europei - de la Poema Romana la Carmina Burana', vineri, in Parcul Titan - Parcul Artelor

Concertul extraordinar de muzica clasica 'Muzica Europei - de la Poema Romana la Carmina Burana' va fi organizat, vineri, de Primaria sectorului 3 in Parcul Titan-Parcul Artelor, publicul fiind invitat la o intalnire in aer liber cu marea creatie muzicala europeana semnata de cunoscuti compozitori ai Romaniei, Angliei, Italiei, Frantei, Austriei, Poloniei, Belgiei, Norvegiei si Germaniei.

Evenimentul este sustinut de Orchestra Simfonica Bucuresti sub bagheta dirijorului Benoit Fromanger, de corul Accoustic, dirijat de Daniel Jinga, avandu-i ca invitati pe solistii Robert Nagy, Iordache Basalic si Irina Ionescu.

*Ceremonii organizate de MApN cu prilejul zilei de 9 mai

In municipiile resedinta de judet si in localitatile in care sunt dislocate unitati militare vor avea loc pe 9 mai ceremonii de depuneri de coroane de flori cu prilejul sarbatoririi Zilei Independentei de Stat a Romaniei, Zilei Europei si a Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In Bucuresti, ceremonia va avea loc, de la ora 9,30, la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Razboi Mondial (Universitatea Nationala de Aparare 'Carol I').

* Expozitie stradala de idei exprimate grafic despre viitorul UE, in fata Bibliotecii Centrale Universitare

Peste 300 de tineri vor alcatui, vineri, pe esplanada din fata Bibliotecii Centrale Universitare, cea mai mare expozitie stradala de idei exprimate grafic cu privire la viitorul Uniunii Europene si asteptarile lor de la viitorul Parlament European, care va fi ales pe 25 mai.

Avand o lungime de 13 metri, expozitia se doreste un manifest inedit, creat pentru a le oferi participantilor posibilitatea de a-si exprima, in maniera artistica, asteptarile lor de la viitoarea legislatura a Parlamentului European, prin intermediul celor cinci artisti grafici prezenti la eveniment.

* Ziua Europei la Sibiu

Vineri, 9 mai, Piata Mare din Sibiu va fi gazda unei expozitii de arta si a unor concerte sustinute de elevi ai Liceului de Arta din oras. De asemenea, tot in Piata Mare, vor fi arborate steagurile statelor membre ale Uniunii Europene si bannere dedicate Zilei Europei.

* ONGFest

Sambata, 10 mai, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania va participa, prin intermediul Spatiului Public European, la ONGFest, un eveniment cu traditie, organizat de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Alegerile europarlamentare vor constitui principala tema de discutie pentru vizitatorii standului Spatiului Public European. ONGFest se va desfasura in perioada 9-11 mai in parcul Herastrau din Bucuresti si va reuni in jur de 180 de expozanti din mediul nonguvernamental.

* Piata statelor membre UE

Duminica, 11 mai, la initiativa Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul centrului InfoEuropa, parcul Cismigiu din Bucuresti va gazdui reprezentanti ai statelor membre UE, care vor oferi informatii trecatorilor de la standurile special amenajate in centrul parcului. Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European vor participa, de asemenea, la eveniment prin intermediul Spatiului Public European si vor pune accent pe viitoarele alegeri europarlamentare in informatiile oferite.

* Festivitatea de premiere a castigatorilor competitiei lansate cu prilejul Zilei Limbii Materne

Vineri, 16 mai, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania (sala Titulescu) va avea loc festivitatea de premiere a celor mai bune activitati organizate de catre unitatile de invatamant cu prilejul Zilei Limbii Materne. La eveniment vor fi invitate echipele unitatilor de invatamant selectate si vor fi rostite discursuri ale initiatorilor proiectului, partenerilor si invitatilor.

* Conferinta 'Familia in contextul crizei actuale'

Vineri, 16 mai, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania va sprijini conferinta organizata de catre Comitetul Reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe pe langa Uniunea Europeana pe tema provocarilor cu care se confrunta familiile europene in contextul crizei economice actuale. Cu acest prilej, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, va sustine discursul introductiv al evenimentului, la care sunt asteptati sa participe si reprezentanti ai directiilor generale pentru afaceri sociale si politica regionala din cadrul Comisiei Europene.

* Stagiune de weekend a Teatrului Masca

Parcul Oraselul Copiilor va fi gazda unor manifestari artistice in aer liber, prilejuite de celebrarea in plan international a Zilei Europei.

Astfel, vineri, 9 mai, incepand cu ora 19,00, spectacolul 'Pierrot', purtand amprenta actorului si regizorului Mihai Malaimare, care semneaza atat regia, cat si scenariul, propune publicului un spectacol de pantomima, presarat cu momente de umor fin, de buna calitate.

Sambata, 10 mai, tot de la ora 19.00, actorii Teatrului Masca vor pune in scena piesa 'Statuile', o poveste adanc incastrata in piatra, ce va prinde viata pe un fond muzical modern sau clasic.

De asemenea, duminica, de la aceeasi ora, spectacolul de statui vivante 'O noapte furtunoasa' va aduce in atentie personajele caragialiene ale sfarsitului de secol XIX, prin intermediul limbajului non-verbal.

* In Parcul Lumea Copiilor, copiii din sectorul 4 sarbatoresc Ziua Europei

Un spectacol dedicat Zilei Europe va fi organizat, vineri, 9 mai, incepand cu ora 16,00, de Primaria sectorului 4, prin Centrul Cultural pentru UNESCO 'Nicolae Balcescu', in Parcul Lumea Copiilor (zona Catarg)

Spectacolul va fi sustinut de aproximativ 200 de copii, reprezentand cluburi din sectorul 4, printre care amintim grupul vocal Liliput, ansamblul folcloric Plaiul Romanesc, grupul de canto Rogvaiv, grupul de balet Raduga, orchestra Liceului de Muzica 'Dinu Lipatti' si cea a Scolii de Muzica 'Crina Mardare'.

Manifestarea se adreseaza in special copiilor, pentru a le facilita acestora cunoasterea diversitatii culturale definitorii fiecarui stat membru al Uniunii Europene, recitalurile de muzica live, dans si poezie fiind mijloace specifice de comunicare si de exprimare artistica care reliefeaza aceste diferente.

* Festivalul Regiunilor Europene, la Brasov

Festivalul Regiunilor Europene se va desfasura in perioada 9-11 mai in Piata Sfatului din Brasov.

In zona turistica a orasului Brasov vor fi amenajate standuri, unde fiecare tara membra a Uniunii Europene participanta isi va promova traditiile si atractiile, iar in zona culinara se vor prezenta produse si preparate internationale din cele 28 de tari ale UE.

Festivalul are ca scop furnizarea de informatii despre Uniunea Europeana si traditiile culturale europene intr-un mod inedit si usor de asimilat de catre publicul de toate varstele si categoriile sociale.

Vizitatorii se vor bucura si de un program artistic, Orchestra Filarmonicii din Brasov va interpreta pe scena amenajata in Piata Sfatului fiecare dintre cele 28 de imnuri ale tarilor participante, iar balerinii Operei Brasov vor prezenta coregrafii cu dansuri traditionale din tarile europene.

In weekend, in Piata Sfatului, reprezentanti ai diferitelor regiuni din Romania, dar si ai catorva tari europene, vor prezenta traditii culinare si culturale din zonele de unde provin, in cadrul Festivalului ''Traditii si obiceiuri romanesti in context european''.

****

In fiecare an, la 9 mai, se serbeaza Ziua Europei, ramasa in istorie si sub numele de 'Ziua Schuman'. La 9 mai 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state.

Decizia serbarii anuale a Zilei Europei, la aceasta data, a fost luata de Consiliul European de la Milano, in 1985.

In fiecare an, delegatiile UE organizeaza, in cooperare cu ambasadele statelor membre din tarile-gazda, activitati pe tema Europa in lume - conferinte, concursuri, festivaluri de film si alte evenimente, pentru toate varstele. Actiunile dedicate sarbatoririi acestei zile continua pe tot parcursul lunii mai.