Etnicii evrei din Odesa au pregatit un plan de plecare din regiune in cazul intensificarii violentelor, una dintre variantele luate in calcul fiind trecerea frontierei in Republica Moldova, afirma lideri ai comunitatii evreiesti, citati de ziarul The Jerusalem Post.

Potrivit publicatiei israeliene, comunitatea evreiasca din Odesa are aproximativ 30.000 de membri. Confruntarile intre grupuri nationaliste ucrainene si insurgenti prorusi s-au soldat cu peste 40 de morti in orasul ucrainean Odesa, situat pe litoralul Marii Negre. Chiar daca liderii comunitatii evreiesti stiu ca nu sunt vizati direct de violente, ei au intocmit planuri de evacuare in cazul intensificarii conflictului, citeaza Mediafax.

Conform rabinului Refael Kruskal, liderul organizatiei filantropice Tikva, unele dintre persoanele ranite in violentele produse vineri la Odesa sunt etnici evrei, astfel ca sunt necesare masuri de precautie. "Principala sinagoga din oras a fost inchisa. Toti elevii au fost scosi din zona unde au avut loc violentele. Am trimis mesaje de avertizare tuturor membrilor comunitatii", a explicat rabinul Kruskal.

"Daca vor fi schimburi de focuri, prima masura va fi evacuarea copiilor din centrul orasului. Daca situatia va continua sa se inrautateasca, ii vom scoate in afara orasului. Avem planuri care includ chiar mutarea in alta tara (...)", a explicat rabinul. Conform Jerusalem Post, comunitatea evreiasca din Odesa a pregatit 70 de autocare cu care ar urma sa fie evacuati cat mai multi membri in caz de necesitate. Printre optiunile avute in vedere se numara chiar plecarea membrilor comunitatii in Republica Moldova, precizeaza cotidianul The Jerusalem Post.