Autoritatile japoneze au anuntat marti ca au terminat in doua zile sacrificarea a aproximativ 112.000 de pasari in sud-vestul tarii dupa confirmarea mai multor cazuri de gripa aviara, o reactie al carei scop este limitarea rapida a primei epidemii de acest tip in Japonia in trei ani, potrivit Mediafax.

Functionarii au inceput duminica sacrificarea a 56.000 de pasari intr-o ferma din Kumamoto, in sud-vestul Japoniei, unde testele ADN au confirmat prezenta tulpinii H5 a virusului dupa ce proprietarii au semnalat moartea subita a mai multor pasari din crescatoria lor.

Un alt grup de 56.000 de pasari apartinand acelorasi proprietari a fost sacrificat integral.

"Am terminat operatiunea de sacrificare luni seara si am pus in functiune mijloace pentru a evita propagarea virusului la alte domenii", a declarat un functionar din Kumamoto, adaugand ca nu au fost semnalate alte infectii pana marti dimineata.

La Tokyo, ministrul Agriculturii, Silviculturii si Pescuitului, Yoshimasa Hayashi, a promis "sa faca tot posibilul pentru a limita cat mai repede extinderea epidemiei".

Ministerul a avertizat crescatorii impotriva riscurilor de infectie, reamintind prezenta persistenta a bolii in Asia, intre care Coreea de Sud vecina.