Ciocnirile violente dintre manifestantii ucraineni pro-europeni si fortele de ordine s-au soldat cu cinci morti si circa 300 de raniti, la Kiev, dupa doua luni de confruntari ce capata aspect de gherila urbana, provocand miercuri reactii vehemente din partea UE si SUA, transmite AFP.

Piata Independentei din KievFoto: Captura YouTube

In fata a zeci de mii de persoane adunate miercuri seara in centrul capitalei, liderii opozitiei au amenintat cu o "ofensiva" joi, daca presedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii.

"Daca Ianukovici nu face concesii, maine (joi, n.r.) vom trece la ofensiva", a avertizat fostul boxer si liderul al opozitiei Vitali Klitschko, cerand alegeri anticipate.

La randul sau, Arseni Iatseniuk, apropiat al fostului premier incarcerat Iulia Timoshenko, a dat puterii "24 de ore" pentru a evita o "baie de sange".

Anterior, liderii opozitiei au discutat, timp de trei ore, cu presedintele Viktor Ianukovici, fara ca niciun anunt sa fie facut la finalul acestei intalniri care viza o solutie pentru incetarea violentelor.

19:05 Centrul serviciului medical improvizat al opozitiei afirma ca cinci manifestanti au fost ucisi si 300 au fost raniti. "Pentru moment, am numarat cinci morti. Si circa 300 de parsoane au fost ranite astazi, de la miezul noptii", a declarat coordonatul centrului medical, Oleg Musiy, pentru radioul pro-opozitie Hromadske.

Potrivit site-ului Ukrainska Pravda, patru dintre cele cinci persoane decedate prezentau palgi impuscate.

Trei barbati au fost ucisi in centrul Kievului, unde au loc ciocniri violente intre politie si manifestanti, a anuntat procurorul general al Ucrainei, citat de Reuters. In acelasi timp, Statele Unite au revocat vizele mai multor ucraineni, dupa ce autoritatile din Ucraina au decis sa recurga la forta, potrivit AFP.

17:50 Presedintia a anuntat, intr-un comunicat publicat la finalul intalnirii cu trei liderii ai opozitiei, ca reuniunea a durat trei ore si constituie o "prima etapa" in negocieri, fara a oferi alte precizari.

17:00 In Piata Maidan au aparut mai multe incendii, dupa ce protestatarii au aprins cauciucuri si au aruncat cu cocktailuri Molotov

14:15 Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, participa la o intalnire cu trei dintre liderii opozitiei: Arseni Iatseniuk, Oleg Tiagnibok si Vitali Klitschko, potrivit unui comunicat al presedintiei, citat de AFP.

14:10 Un blindat a fost adus in zona manifestantilor. Vehiculul blindat de transport de trupe a avansat pe strada Grucevski, traversand fostele baricade. Sute de oameni ai fortele de ordine il urmau, in fumul degajat de cauciucurile incendiate de manifestanti.

12:36: Politia ucraineana a lansat un nou asalt impotriva manifestantilor regrupati la nivelul strazii Grocevski din centrul Kievului, utilizand gaze lacrimogene si grenade asurzitoare pentru a dispersa protestatarii, transmite corespondentul AFP din capitala Ucrainei.

Un cordon de politisti, cu scuturile in maini, a inceput sa avanseze in directia manifestantilor, care riposteaza cu pietre si cocktailuri Molotov. Mai multe ambulante transporta raniti.

Live streaming video by Ustream

UPDATE 12:30 Uniunea Europeana a cerut "oprirea imediata" a violentelor. "Condamn ferm escaladarea violenta a evenimentelor din Kiev", a declarat, intr-un comunicat publicat la Bruxelles, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton.

"Informatiile privind moartea mai multor manifestanti sunt o sursa de ingrijorare extrema", a subliniat Ashton, citata de AFP.

Un manifestant a fost impuscat mortal de catre politie, la Kiev, a declarat miercuri o sursa din cadrul opozitiei, dupa ce fortele de ordine au lansat un asalt asupra protestatarilor in a parta zi de confruntari violente, potrivit opozitiei ucrainene, relateaza AFP.

"Barbatul a murit in aceasta (miercuri) dimineata, probabil ucis de un lunetist", a declarat aceasta sursa pentru AFP, adaugand ca, in centrul Kievului, in cursul noptii de marti spre miercuri, au avut loc confruntari cu politia.

Ministerul de interne a confirmat decesul unui barbat, fara a preciza natura ranilor provocate, potrivit Interfax.

In jurul orei 08.00, fortele de ordine au lansat o ofensiva impotriva manfiestantilor aflati in spatele baricadelor de pe strada Grusevki, in centrul orasului.

Imaginile prezentate de televiziunea ucraineana arata cum politia a procedat la arestarea unor participanti.

Serviciul medical improvizat al opozitiei a afirmat ca un alt manifestant a murit cu o zi in urma, dupa ce a cazut duminica de la peste 10 metri inaltime.