Israelul a testat vineri, pentru a doua oara, cu succes, sistemul Arrow 3, creat impreuna cu Statele Unite pentru a intercepta rachete balistice, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii, potrivit AFP.

"Un al doilea test, in zbor, al interceptorului Arrow 3 a fost efectuat cu succes (...) deasupra Marii Mediterane" vineri dimineata, a precizat ministerul intr-un comunicat de presa, adaugand ca "el a efectuat o traiectorie extra-atmosferica, in spatiu, conform planurilor".

Sistemul Arrow 3 ("Hetz", in ebraica) a fost testat prima data in februarie 2013. Sistemul consta intr-un radar care detecteaza rachete si transmite informatii unui centru de control, care, la randul sau, declanseaza lansarea unei rachete, dupa ce analizeaza si calculeaza traiectoria rachetei balistice de interceptat.

Arrow 3 este finantat partial de catre Statele Unite, prin participarea constructorului de avioane Boeing.

Lansarea proiectului Arrow a avut loc in 1988, in cadrul programului antibalistic american cunoscut sub numele de "Star Wars"/ "Razboiul Stelelor". Proiectul a fost accelerat dupa bombardarea teritoriului israelian cu rachete de tip Scud irakiene in timpul Primului Razboi din Golf, in 1991.

Israelul acuza Iranul ca vrea sa se doteze cu arma atomica si se teme ca ar putea echipa rachete balistice cu focoase nucleare, acuzatii respinse de catre Teheran.