Presedintele Cataloniei, Artur Mas, a anuntat joi organizarea unui referendum, in 9 noiembrie 2014, pentru independenta acestei regiuni din nord-estul Spaniei, in ciuda opozitiei Madridului, care a denuntat o "eroare istorica", scrie AFP.

"Vreti sa fie un stat Catalonia? Da sau nu", va fi prima intrebare. Iar in cazul in care raspunsul este da, "Vreti ca acest stat sa fie independent?", va fi a doua intrebare, a declarat Artur Mas, intr-o conferinta de presa.

Guvernul spaniol a reactionat imediat, afirmand ca acest referendum nu va avea loc.

"Aceasta provoaca diviziune sociala, o confruntare sociala fara precedent in Catalonia. Este o eroare istorica", a afirmat ministrul de Interne, Jorge Fernandez-Diaz.

Catalonia, una dintre cele 17 regiuni autonome ale Spaniei, are o foarte puternica identitate culturala si lingvistica si este cuprinsa de un curent puternic in favoarea independentei de peste un an, in special sub efectul crizei economice care a alimentat nemultumirile fata de puterea centrala.

Potrivit lui Artur Mas, alegerea datei de 9 noiembrie "va lasa timp statului spaniol, institutiilor statului, sa negocieze cu autoritatile catalane formele pe care trebuie sa le ia aceasta consultare in cadrul actualului cadrul legislativ".

Presedintele nationalist catalan este in conflict deschis cu guvernul conservatorului Mariano Rajoy dupa ce acesta a respins, in septembrie 2012, cererea sa pentru un "pact fiscal" care sa acorde mai multa autonomie financiara acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori, puternic indatorata si care reprezinta aproximativ o cincime din bogatia tarii.

Adeptii independentei si-au multiplicat demonstratiile de forta cu ocazia ultimelor doua "Diada" (Ziua Cataloniei), celebrate in fiecare an in 11 septembrie.

In 2012, o manifestatie a reunit sute de mii de persoane la Barcelona. In acest an, un imens lant uman a legat nordul de sudul regiunii.

Guvernul afirma ca un referendum privind o eventuala independenta este neconstitutional.

Potrivit unui sondaj recent, 48,5% dintre locuitorii regiunii se pronunta pentru independenta, in timp ce 18,6% prefera sistemul de regiuni autonome actual.

Bogata regiune din nord-estul Spaniei, care a fost mult timp motorul economic al tarii, Catalonia se afla acum sub povara unei grele datorii 52,6 miliarde de euro la finele lui iunie, 26,6% din PIB-ul sau.

In ianuarie, a solicitat peste 9 miliarde de euro din fondurile de ajutor puse in practica de Madrid.