Belgia a facut miercuri un pas important catre extinderea legii privind eutanasia minorilor care sufera de o boala incurabila. Propunerea de lege ce vizeaza extinderea cadrului legal care autorizeaza eutanasia a fost adoptata de Comisia de Afaceri sociale si a Justitiei din Senat, care o dezbate de mai multe luni. Aceasta va fi supusa votului celor doua Camere ale Parlamentului belgian, probabil in lunile urmatoare, anunta Mediafax.

Textul prevede ca un minor poate cere sa beneficieze de eutanasie daca se confrunta cu suferinte fizice insuportabile si netratabile, in faza terminala. Pentru aceasta el trebuie consiliat de catre o echipa medicala si trebuie sa primeasca acordul parental.

Daca proiectul de lege va fi adoptat, Belgia va urma exemplul Olandei, tara europeana cea mai progresista, unde eutanasia minorilor este autorizata din 1998.

Proiectul de lege este sustinut de majoritatea partidelor puterii si opozitiei, cu exceptia centristilor democrati crestini flamanzi si francofoni, membri ai majoritatii guvernamentale.

Aplicarea legii va fi limitata deoarece va privi, pe an, intre zece si 15 cazuri de minori care sufera de o boala incurabila, in special cancer, iar al caror deces este prevazut intr-un termen scurt.

Dezbaterea a fost initiata la inceputul anului de senatorul socialist Philippe Mahoux, autorul legii care a autorizat in 2002 eutanasia pentru adulti. Acesta a explicat ca a raspuns sustinerii exprimate de pediatrii si infirmierii confruntati cu "suferinta insuportabila" a copiilor, la care ar putea raspunde doar in mod ilegal.

Suferintele "psihice" insuportabile, care au deschis calea eutanasiei pentru adulti, au fost excluse pentru minori de catre senatori.

Reprezentantii marilor religii crestine, musulmane sau evreiesti si-au exprimat opozitia intr-un mesaj comun si "puternica preocupare in fata riscului banalizarii" eutanasiei.

In 2012, 1.452 de eutanasiati au fost inregistrati oficial, reprezentand doi la suta din decesele inregistrate in Belgia.