"Nu uitati ca vine iarna. Sper ca nu veti ingheta", a avertizat luni vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat in vizita la Chisinau. El a facut aceasta declaratie in cadrul unui briefing de presa, desfasurat dupa intrevederea cu ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, relateaza Publika.md.

Rogozin a declarat presei ca relatiile energetice dintre Rusia si R. Moldova sunt foarte importante, mai ales in preajma sezonului rece. "Sper ca nu veti ingheta", si-a finalizat discursul oficialul rus, potrivit Agerpres.

El a atras atentia Republicii Moldova si "sa nu-si piarda vagoanele" in procesul de integrare in Uniunea Europeana. Dmitri Rogozin s-a referit in acest sens la Transnistria, mentionand ca partea moldoveneasca ar trebui sa comunice mai intens cu Tiraspolul in procesul de integrare europeana.

In acelasi timp, el a revenit la solicitarea Rusiei privind deschiderea unui consulat rus in stanga Nistrului, spunand ca aceasta chestiune este taraganata din motive subiective.

Totodata, vicepremierul rus a declarat ca relatiile viitoare dintre Republica Moldova si Rusia vor depinde si de rezultatele vizitei patriarhului rus Kirill, preconizata pentru sfarsitul acestei saptamani, dar nu a oferit alte detalii.

Ministrul economiei Valeriu Lazar a vorbit despre relatiile economice cu Moscova. El a anuntat ca in scurt timp va fi creat un grup de lucru care va discuta cu partea rusa despre consecintele Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana, dand asigurari ca Republica Moldova nu doreste sa reduca importanta relatiilor economice cu Federatia Rusa.

Inainte de a veni la Chisinau, Dmitri Rogozin a declarat pentru un post de televiziune din Rusia ca decizia Moldovei de a deveni membru asociat al UE va determina revizuirea acordurilor cu Rusia si va complica procesul de solutionare a conflictului transnistrean.

"Daca, asa-zisul Guvern proeuropean la Chisinau considera ca poate sa nu tina cont de parerea cetatenilor, mai ales a celor din Transnistria, si sa devina asociat al Uniunii Europene si, in acest fel, sa rupa relatiile istorice cu vecinii din est, unde este cea mai mare piata de desfacere pentru produsele moldovenesti si bratele de munca, se insala cumplit", a spus Rogozin.

La randul sau, presedintele Nicolae Timofti si-a exprimat speranta ca Rogozin a venit la Chisinau cu intentii bune, mai scrie Publika.md.

"El isi are programul sau. Si daca a venit, nu l-am invitat eu. Daca este in vizita, inseamna ca are program. Vom vedea ce va spune, dar eu astept oaspeti cu ganduri bune fata de Republica Moldova si sper ca si el va veni cu ganduri bune", a declarat seful statului.

Dmitri Rogozin intreprinde o vizita de doua zile in Republica Moldova. Luni, el s-a intalnit cu premierul Iurie Leanca si cu ministrul Valeriu Lazar, dupa care va merge in regiunea transnistreana.

Consiliul Unirii si Actiunea 2012 au organizat luni un protest contra vizitei oficialului rus, in timp ce o organizatie filo-rusa de la Chisinau l-a intampinat cu paine si cu sare pe Rogozin.