O decizie a Republicii Moldova de a deveni membru asociat al Uniunii Europene (UE) va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia si va complica solutionarea conflictului din Transnistria, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin pentru postul Rusia-24, relateaza Itar-Tass in pagina electronica, citeaza Mediafax.

Chisinaul se pregateste pentru Summitul de la Vilnius, unde este asteptata adoptarea deciziei de asociere a Republicii Moldova si Ucrainei la UE.

"Daca adopta aceasta cale, este necesar sa ia in considerare ca acest lucru nu inseamna ca adera la UE", a subliniat Rogozin. "Este vorba despre o antecamera unde pot fi tinuti destul de mult timp, iar in acelasi timp (...) isi intrerup mai intai relatiile cu Federatia Rusa", a continuat Rogozin. Multe dintre relatiile existente in prezent vor fi revizuite, in mod "inevitabil", a avertizat vicepremierul rus.

In cazul Republicii Moldova, acest lucru va avea "consecinte importante" in solutionarea conflictului transnistrean, a continuat Rogozin, potrivit agentiei. Moldovenii se insala "grav" in cazul in care un nou Guvern proeuropean crede ca poate lua o decizie fara sa se uite inapoi, fara sa consulte oamenii, in special pe cei din Transnistria, iar intreruperea unor relatii istorice cu vecinul de la est va afecta intreaga piata a produselor si fortei de munca moldovene, potrivit aceleiasi surse.

Aceasta problema urmeaza sa fie abordata luni, in cadrul vizitei lui Rogozin la Chisinau, precizeaza Itar-Tass.