Casa Alba a cerut, sambata dupa-amiaza, oficial Congresului autorizarea efectuarii unui atac militare in Siria, pentru a permite presedintelui Barack Obama sa "opreasca" si sa "previna" atacuri cu arme chimice, trasnmite AFP. Un vot in Senatul american este asteptat in a doua saptamana din septembrie, insa rezolutia trebuie sa treaca prin ambele camere, in conditiile in care Congresul isi reia activitatea oe 9 septembrie.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, si-a manifestat sustinerea fata de decizia lui Barack Obama, aratand ca lumea trebuie sa transmita un mesaj puternic presedintelui Bashar al Assad care sa demonstreze ca utilizarea armelor chimice nu poate fi acceptata.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, care in urma cu doua zile a suferit o infrangere dupa ce Parlamentul de la Londra a respins propunerea de participare la o lovitura impotriva Siriei, a declarat ca "intelege si sustine" decizia liderului de la Casa Alba.

Ora 18:20 Secretarul de Stat american John Kerry a oferit asigurari duminica asupra faptului ca Statele Unite au primit si analizat esantioane care dovedesc utilizarea gazului sarin in atacul chimic de la 21 august atribuit de catre Washington regimului al-Assad, relateaza AFP.

Secretarul de stat a declarat pentru NBC News ca "esantioane de par si sange au testat pozitive pentru urme de gaz sarin". Kerry a mai vorbit despre "o evolutie foarte importanta despre care am aflat in ultimele 24 de ore, gratie unor esantioane de la primele (persoane - n.red.) salvate in estul Damascului, furnizate Statelor Unite si care au fost testate".

Ora 17:12 Liga Araba reitereaza ca va spriji un atac militar al SUA indreptata impotriva Siriei. (Reuters)

Ora 15:56 Opozitia siriana cere Congresului SUA sa faca "alegerea buna" si sa autorizeze o lovitura armata in Siria.

Ora 15:07 Decizia presedintelui Barack Obama de a solicita aprobarea Congresului pentru o interventie militara impotriva regimului lui Bashar al Assad reprezinta inceputul "retragerii" americane din Siria, anunta duminica mass-media de stat din Siria.

"Obama a anuntat ieri, direct sau implicit, inceputul unei retrageri americane istorice", se arata intr-un editorial publicat pe prima pagina a a ziarului oficial al Siriei, Thawra. (Reuters)

Ora 14:12 Biroul Federal de Informatii din SUA (FBI) si-a sporit masurile de supraveghere a sirienilor care locuiesc pe teritoriul Statelor Unite, de teama ca un posibill atac armat indreptat impotriva regimului lui Bashar al Assad ar putea provoca atacuri teroriste in SUA, la adresa aliatilor SUA sau la adresa intereselor americane din strainatate, au declarat actualli si fosti oficiali americani pentru The News York Times.

Potrivit sursei citate, guvernul american a luat, totodata, masura neobisnuita de a avertiza agentiile federale si companiile private ca o actiune militara in Siria ar putea inuraja atacuri cibernetice. Astfel de alerte nu au fost emise inainte unor operatiuni militare anterioare, precum cea din Libia din 2011.

Autoritatile sunt ingrijoarate mai ales de faptul ca Iranul, unul dintre aliatii apropiati ai regimului de la Damasc, a avertizat ca un atac impotriva Siriei va fi urmat de represalii a adresa israelului si a SUA.

Ora 13:00 Franta nu va actiona unilateral in Siria ci va astepta o decizie a Congresului SUA cu privire la un atac armat indreptata impotriva regimului lui Bashar al-Assad, a declarat duminica ministrul francez de Interne, Manuel Valls, citat de Reuters.

"Franta nu poate merge de una singura. Avem nevoie de o coalitie", a declarat ministrul Valls pentru postul de radio Europe 1.

In proiectul de rezolutie trimis de Casa Alba parlamentarilor americani la cateva ore dupa declaratia presedintelui cu privire la criza din Siria se arata ca sustinerea Congresului "va transmite un semnal clar despre atitudinea hotarata a Americii" in aceasta problema.

"Presedintele este autorizat sa utilizeze fortele armate ale Statelor Unite cum considera el necesar si potrivit in relatie cu folosirea armelor chimice sau altor arme de distrugere in masa in conflictul din Siria", se arata in document. Rezolutia prezinta doua scopuri ale unei interventii armate in Siria:

- "impiedicarea sau descurajarea folosirii sau proliferarii (inclusiv transferul catre grupari teroriste sau alti actori statali sau nonstatali), in interiorul, catre sau din Siria a oricarei arme de distrugere in masa, inclusiv chimice sau biologice";

- "protejarea Statelor Unite, aliatilor si partenerilor sai de amenintarea pe care o constituie aceste arme".

Obiectivul este de a "descuraja, opri, impiedica si preveni posibilitatea unor viitoare folosiri ale unor arme chimice sau altor arme de distrugere in masa", mai arata textul.

Documentul urmeaza sa fie examinat de fiecare dintre cele doua Camere ale Congresului, care urmeaza sa isi reia activitatea intr-o sedinta plenara luni, 9 septembrie.