Societatea chineza este in pragul unei transformari structurale care s-ar putea dovedi mai profunda chiar decat lungul si durerosul proiect de reechilibrare economica, scrie Stratfor, intr-o analiza a evolutiilor demografice in cea mai populata tara a lumii. Astfel, populatia imbatraneste mai rapid decat ritmul de imbogatire, dand nastere unui dezechilibru major cu implicatii importante asupra eforturilor Partidului Comunist de a transforma economia Chinei si de a-si mentine puterea.

Populatia Chinei, structura demografica, 2025Foto: Stratfor

Doua rapoarte publicate in presa chineza subliniaza aceste evolutii. Ministerul Educatiei nota in 21 august ca peste 13.600 de scoli primare s-au inchis in 2012. In perioada 2002 - 2012, numarul elevilor inscrisi in scoala primara a scazut cu aproape 20%. Raportul ministerului vine la o zi dupa ce un articol publicat in Cotidianul Poporului, ziarul guvernului, avertiza ca numarul batranilor este asteptat sa creasca de la 194 milioane in 2012 la 300 milioane pana in 2025.

Partidul Comunist analizeaza deja ce masuri pot fi adoptate pentru a contracara acest trend sau macar pentru a limita impactul pe termen scurt. Pe de o parte, se are in vedere posibilitatea relaxarii politicii unui singur copil. Pe de alta parte, guvernul a propus majorarea varstei de pensionare de la 55 la 60 de ani pentru femei si de la 60 la 65 de ani pentru barbati.

Aceste doua masuri nu ar crea insa decat o relaxare temporara si partiala a problemei schimbarii demografice. In plus, o majorare a varstei de pensionare ar putea intampina opozitie din partea functionarilor si risca sa agraveze criza de locuri de munca cu care se confrunta deja multi dintre absolventii de facultati.

Problema cruciala este legata de faptul ca, spre deosebire de Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite sau tarile vestice, populatia Chinei imbatraneste inainte ca majoritatea sa sa ajunga in zona unui venit mediu, fara sa discutam aici de bogatie. Acest fapt este fara precedent din punct de vedere istoric si implicatiile sunt cu atat mai imprevizibile cu cat modelul economic se schimba de la unul bazat pe exploatarea unei forte de munca inepuizabile si ieftine spre unul in care tinerii chinezi ar trebui sa sustina economia tarii atat in calitate de muncitori cat si de consumatori, scrie Stratfor.