Un incendiu de padure a izbucnit sambata dupa-amiaza in apropiere de situl arheologic Phaistos din insula Creta, fara sa il ameninte insa, au anuntat serviciile de pompieri. "Incendiul este la cativa kilometri de sit si nu il ameninta", a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor, Nikolaos Tsogkas. Peste 60 de pompieri cu trei elicoptere si 22 de vehicule luptau impotriva flacarilor, in timp ce in regiune sufla rafale de vant cu viteze de peste 38 de kilometri pe ora, potrivit Mediafax.

Unul dintre cele mai importante situri ale civilizatiei Minoice datand din 1400 inaintea erei noastre, Phaistos este situat in apropiere de campia Messara, in departamentul Herklion, capitala insulei, unde a izbucnit initial incendiul.

Campurile si suprafetele cultivate din Messara au suferit pagube importante, potrivit autoritatilor locale.

In plus, alte doua incendii ardeau sambata pe insula Serifos, situata in arhipelagul Cicladelor si pe insula turistica Rodos din Marea Egee.

Incendiul din Serifos a amenintat casele, iar cel din Rodos devasta o padure de pini din sudul insulei.

Din cauza temperaturilor crescute in lunile iulie si august si a vantului Meltemi din nordul Marii Egee, incendiile de padure sunt frecvente in Grecia si sunt cauza principala a despaduririi tarii.