Autoritatile chineze au ordonat inchiderea unui muzeu plin cu obiecte contrafacute, printre care un vas ornat cu o caracatita hilara si despre care se spunea ca dateaza din ultima dinastie imperiala, scrie presa de marti presa de stat, citata de AFP.

Muzeul, construit in provincia Hebei (nord), si care a costat 540 de milioane de yuani (67 milioane euro) "nu are nicio calificare in calitate de muzeu, deoarece colectiile sale sunt formate din falsuri", a explicat un functionar provincial, pentru Global Times.

O ancheta a fost deschisa impotriva fondatorilor muzeului, acuzati de populatia locala de delapidarea banilor publici obtinuti prin vanzarea de terenuri, a precizat acest cotidian.

Fotografiile expuse de presa arata un vas prezentat ca datand din dinastia Qing (1644-1911) decorat cu animale verzi, in stilul desenelor animate pentru copii, printre care o caracatita izbucnind in ras.

Mai multe obiecte expuse in cele 12 sali ale muzeului erau "semnate" cu numele Imparatului Galben, care, potrivit traditiei, ar fi domnit in secolul 27 inainte de Hristos, dar numele sau era scris cu caractere chinezesti simplificate, aparute doar in anii 1950, potrivit Shanghai Daily.

Atunci cand proprietarul muzeului, Wang Zhongquan, lider local al Partidului Comunist, a inceput sa isi constituie colectia, "era gata sa cumpere tot ce i se aducea", spun locuitorii acestui oras, interogati de cotidian.

Wang ar fi cumparat astfel peste 40.000 de obiecte contrafacute cu preturi de la 100 yuani (12,40 euro) pana la 2.000 yuani (248 euro).

Acesta insa spune ca a vrut doar sa "promoveze cultura chineza" si ca "nici chiar Dumnezeu nu ar fi putut distinge falsurile printre piesele expuse".

Intr-o tara criticata frecvent pentru aplicarea extrem de laxa a legilor privind proprietatea intelectuala, piata de antichitati nu a scapat nici ea de proliferarea falsurilor.

"Putem gasi acest tip de muzee expunand obiecte contrafacute in numeroase locuri din China, cu ideea de a obtine profituri financiare", a comentat expertul in antichitati Ma Weidu, citat de Radio China International.