Capitala Bulgariei gazduieste, sambata, reuniunea Consiliului Partidului Socialistilor Europeni, intr-un moment in care Sofia este marcata de proteste impotriva Guvernului socialist care au izbucnit de mai bine de o saptamana. Cateva sute de bulgari s-au adunat inca de sambata dimineata in fata Palatului National al Culturii, unde are loc sedinta socialistilor europeni, pentru a protesta impotriva guvernului Oresarski si Partidului Socialist Bulgar. Cel mai probabil, numarul manifestantilor va creste pana la sfarsitul zilei, in conditiile in care vineri seara, la Sofia, numarul protestatarilor care au defilat ca in fiecare seara in fata Parlamentului si Guvernului a fost de aproximativ 5.000.

Inca de la orele diminetii, in jur de 15 manifestanti i-au intampinat pe delegati cu lozinci impotriva liberalizarii regimului fumatului in spatii publice - o initiativa a noului guvern bulgar care s-a angajat sa anuleze interdictia totala pentru fumatul in spatiile publice inchise, introdusa de fostul cabinet conservator. Protestatarii antiguvernamentali au intrat intr-un conflict verbal cu un grup mai mic de sustinatori ai premierului Plamen Oresarski. Cele doua grupuri s-au huiduit reciproc, dar nu s-a ajuns la incidente mai grave, potrivit Agerpres.

La orele pranzului, numarul protestatarilor adunati in fata Palatului National al Culturii era de cateva sute.

Vineri seara, mii de bulgari au manifestat pentru a opta zi consecutiva in marile orase ale tarii, impotriva oligarhiei si "pentru moralitate in politica". "Cerem ca oligarhia sa paraseasca puterea politica pentru ca Bulgaria sa se dezvolte conform standardelor europene", au aratat manifestantii intr-o declaratie difuzata joi pe retelele sociale.

"Noi suntem cei care nu sunt reprezentati in parlament. Unii au votat cu partide care nu au depasit limita" de 4 la suta la alegerile legislative de la 12 mai. Altii au votat pentru partide parlamentare "care le-au inselat asteptarile. Mai sunt cei care nu au votat, dezgustati de spectacolul repugnant reprezentat de putere", au explicat manifestantii.

Fostul guvern conservator condus de Boiko Borissov a demisionat la 20 februarie, in urma manifestatiilor masive impotriva saraciei si a coruptiei. Dupa alegerile anticipate care au urmat, 4 partide au intrat in Parlament, in timp ce protestatarii considera ca nu sunt inca reprezentati. In plus, dreapta traditional anticomunista, populara in marile orase, nu are niciun deputat pentru prima data de la caderea comunismului in 1989.

Manifestantii solicita noi alegeri dupa un amendament la codul electoral in favoarea micilor partide.

La Sofia, in jur de 5000 de manifestanti au defilat vineri la fel ca in fiecare seara in fata sediului Guvernului si al Parlamentului. Manifestatiile continuau vineri si la Plovdiv (sud) si Varna (est). In acest oras maritim, manifestantii s-au reunit in fata unei sali unde erau expuse opere ale artistului Plamen Goranov, un protestatar care s-a autoincendiat la 20 februarie pentru a obtine demisia primarului legat conform acestuia de un puternic grup economic.

Aproximativ 4000 de protestatari de pe retelele sociale l-au somat de asemenea pe premierul Plamen Oresarski, care ocupa aceasta functie de trei saptamani, sa demisioneze pana sambata. Acestia au amenintat cu blocarea in caz contrar in Palatul Culturii din Sofia a delegatilor Partidului Socialist European, reuniti sambata sub presedintia lui Serghei Stanisev, lider al PES.

Oresarski a fost primit vineri la Bruxelles de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a solicitat sa "duca consultatii extinse inainte de a face nominalizari cheie, in special in domeniile luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate". Acesta a facut referire la nominalizarea vinerea trecuta la conducerea agentiei de securitate nationala (DANS) a unui deputat controversat in varsta de 32 de ani legat de un grup financiar si mediatic. In special aceasta nominalizare a provocat noul val de proteste.