Calmul a revenit in noaptea de marti in Piata Taksim, din centrul orasului Istanbul, dupa ce prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan a decis sa evacueze cu forta in doua reprize manifestantii prevenind ca va avea "toleranta zero" fata de actiunile lor.

Politistii au tras ultimele cartuse cu gaze lacrimogene in jurul orei 03.00 (00.00 GMT). Cu putin inainte de ora 05.00 (02.00 GMT), in timp ce apelul muezinilor se facea auzit pe strazile care duc spre Bosfor, mai multe camioane ale salubritatii au incheiat operatiunile de strangere a cartuselor, gunoiului si resturilor baricadelor care, vreme de opt zile, au blocat accesul complet in piata Taksim si parcul Gezi.

Pe tot parcursul zilei de marti, in ajunul unei intalniri intre seful guvernului si reprezentanti ai protestatarilor care agita tara de 12 zile, au avut loc ciocniri violente intre fortele de ordine si grupuri de manifestanti in centrul de metropolei turce, in timpul carora au fost multi raniti.

Politia a intervenit si la Ankara pentru a dispersa au gaze lacrimogene si tunuri de apa, circa 5.000 de protestatari.

Fortele de ordine au intrat la scurt timp dupa 07:30 ora locala (04:30 GMT) in Piata Taksim, bastion al revoltei incepute in 31mai, si a impins cu usurinta sute de protestatari, care au petrecut noaptea acolo. Baricadele care au blocat accesul in piata au fost rapid demontate de excavatoare si steagurile si bannerele critice la adresa guvernului au fost stranse.

Reprezentanti ai miscarii de contestare urmeaza sa se intalneasca miercuri cu prim-ministrul turc.