Partidul Socialist Bulgar (PSB) negociaza sambata cu partidul etnicilor turci Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL) pentru formarea noului Cabinet, dupa ce fostul premier bulgar Boiko Borisov a anuntat miercuri ca partidul sau conservator, GERB, castigator al alegerilor legislative din 12 mai, renunta la mandatul de formare a guvernului, relateaza Novinite.

PSD se va mai intalni sambata cu partidele nationaliste de extrema dreapta Ataka si VMRO (Organizatia Revolutionara Macedoniana Interna) si cu partidul de centru- dreapta Bulgaria pentru cetateni, al fostului comisar european Meglena Kuneva.

La alegerile anticipate din 12 mai, PSB, MDL, si Ataka au depasit pragul de 4% necesar pentru a intra in Parlament. Socialistii (PSB, fostii comunisti) au obtinut 84 de fotolii, partidul minoritatii musulmane turce (MDL) 36 de mandate si ultra-nationalistii Ataka, 23 de mandate. Fostul partid de guvernare, GERB, (Cetateni pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei - conservatori), a intrat in Parlament obtinand 97 de mandate dintr-un total de 240. celelalte 3 partide au precizat insa ca refuza sa sustina un guvern minoritar al GERB.

Se asteapta ca numele membrilor noului Cabinet sa fie anuntate marti, dupa ce PSB, prin reprezentantul sau pentru functia de prim-ministru, economistul Plamen Oresharski, a primit joi de la presedintele Rosen Plevneliev mandatul de a fosta Guvernul presedinte.

Partidul etnicilor turci MDL nu si-a anuntat inca nominalizarile pentru ministri, dar este de asteptat ca vor dori ministerele Mediului, Educatiei si/sau Agriculturii, scrie Novinite.

Potrivit unor informatii neoficiale ale BTV, socialistii vor sa il nominalizeze pe Kiril Ananiev ministru al Finantelor, Petar Chobanov - ministrul Economiei, Yanaki Stoilov - ministru fara portofoliu, Dragomir Stoynev - ministru al Muncii si al Politicilor Sociale si pe campion olimpic la lupte, Georgi Murkov, pentru postul de ministru al Sportului.

Presa bulgara mai scrie ca Plamen Oresharski ar planifica sa separe Energia de Ministerul Economiei, cum a fost pana acum. Cel mai probabil, pentru Ministerul Energiei va fi nominalizat Yavor Kuyumdziev, fost adjunct al minsitrului Economiei si Energiei.