UPDATE Coreea de Nord a efectuat luni un nou test de tir al unei rachete cu raza scurta de actiune, al cincilea in decurs de trei zile, o serie de teste care l-au determinat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, sa isi exprime ingrijorarea cu privire la riscul unei "escalade periculoase", transmite Mediafax.

Acest nou test a fost confirmat de catre un purtator de cuvant al sefului Statului Major sud-coreean, care nu stia daca este vorba despre teste de rachete ghidate sau despre rachete trase cu lansatoare multiple.

"Incercam sa aflam mai multe despre natura acestor teste", a declarat purtatorul de cuvant.

Coreea de Sud a anuntat luni ca se asteapta ca Nordul sa efectueze noi teste de rachete, dupa cele de la sfarsitul saptamanii trecute care l-au determinat pe secretarul general alONu sa isi exprime ingrijorarea fata de riscul unei "escaladari periculoase" a conflictului, transmite AFP.

"Armata noastra supravegheaza indeaproape activitatile militare ale Nordului din cauza unor posibile noi tiruri" de rachete, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii, Kim Min-Seok.

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu raza scurta de actiune sambata si o a patra duminica, de pe coasta estica spre Marea Japoniei, probabil in cadrul unor manevre militare, potrivit Coreei de Sud.

Teste asemanatoare au mai fost efectuate si in trecut, insa de aceasta data au loc dupa o perioada de tensiuni puternice in peninsula coreeana, cauzate de un nou val de sanctiuni din partea comunitatii internationale impotriva Phenianului, ca urmare a unui tir de racheta cu raza lunga de actiune si al celui de al treilea test nuclear.

Purtatorul de cuvant am ministerului sud-coreean a refuzat sa identifice aceste rachete, insa presa de la Seul anunta ca ar putea sa fie vorba despre rachete sol-sol de tip KN-02, cu o raza de actiune de pana la 160 de kilometri.

In urma cu cateva saptamani, in cea mai intensa perioada a crizei, Phenianul parea pregatit sa testeze rachete cu raza medie de actiune, mai multe dintre dispozitive fiind aduse in poligoane de tragere din zona de coasta. Rachetele au fost retrase la inceputul lui mai, potrivit unor observatii americane.

Washingtonul si Seulul se tem ca testarea rachetelor cu raza medie de actiune, de tip Musudan, ar putea sa relanseze tensiunile din peninsula.

Rachetele de tip Musudan au o raza de actiune intre 2.500 si 4.000 de kilometri si acopera astfel o distanta suficienta pentru a atinge Coreea de Sud si Japonia si, eventual, baze americane situate pe Insula Guam, in Pacific.

Aceste tiruri, desi au o raza scurta de actiune, il ingrijoreaza pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care "ramane preocupat de provocarile si tensiunile din peninsula coreeana, mai ales date fiind riscurile unui calcul gresit si ale unei escaladari periculoase", a declarat duminica purtatorul sau de cuvant, Martin Nesirky.