Observatorii internationali au criticat luni atmosfera vatamatoare a campaniei electorale din Bulgaria si cazurile de fraudare care au afectat alegerile legislative anticipate de duminica, informeaza AFP. Desi au considerat ca rezultatele scrutinului sunt legitime, observatorii au relevat mai multe "incalcari grave" ale regulilor electorale, potrivit sefului misiunii observatorilor, Miklos Haraszti.

"Cumpararea de voturi nu a fost oprita. Este greu de stiut de ce este atat de greu sa se puna capat", a declarat el intr-o conferinta de presa la Sofia.

Parchetul a deschis anchete privind circa 60 de cazuri de cumparare de voturi, practica raspandita la scara larga in Bulgaria de la finalul regimului comunist, si care atrage in special saracii, mai ales cei de etnie roma, comenteaza AFP.

Confiscarea, cu o zi inainte de scrutin, a 350.000 de buletine suspecte, a contribuit la lipsa de incredere a cetatenilor in procesul electoral.

Tonul uneori dusmanos din timpul campaniei electorale, care s-a rezumat la o reglare de conturi intre socialisti si conservatori in jurul unei afaceri privind ascultari ilegale de convorbiri telefonice, a atarnat greu asupra climatului deja tensionat, dupa manifestarile de protest din timpul iernii.

Sefa delegatiei Adunarii Parlamentare a Coniliului Europei, Andreas Gross, s-a declarat "socat" de lipsa de incredere a cetatenilor in ceea ce priveste institutiile.

Alegerile de duminica au fost castigate de partidul conservator GERB, condus de fostul premier Boiko Borisov. Acesta va avea cele mai multe locuri in Parlament dupa ce a obtinut cu 31,4% din voturi, scrie Reuters.

Socialistii sunt pe locul al doilea cu 27,3%, urmati de etnicii turci cu 9,2% din voturi. Pana acum au fost numarate 69% din buletinele de vot.