Un tribunal european a condamnat luni cinci medici kosovari la pedepse de pana la opt ani de inchisoare pentru trafic de organe in Kosovo, o afacere care dateza din 2008 si ale carei ramificatii s-au intins in Europa, America de Nord si Orientul apropiat, scrie AFP.

Potrivit deciziei tribunalului, cea mai gra pedeapsa, opt ani de inchisoare, a fost pronuntata impotriva urologului Lutfi Dervishi, in timp ce fiul sau, tot medic, Arban Dervishi, a primit o sentinta de sapte ani si trei luni de inchisoare.

Alti trei acuzati in acest dosar, si ei medici, au fost condamnati la pedepse de la un an cu suspendare pana la trei ani de inchisoare.

Doi acuzati, printre care un fost inalt oficial al ministerului kosovar al Sanatatii, Ilir Rrecaj, au fost achitati in acest proces care a inceput in 2011.

Toate aceste persoane au fost acuzate de "criminalitate organizata" si "exercitare ilegala a activitatilor medicale".

Potrivit actului de acuzatie, peste 30 de prelevari de rinichi si transplanturi au fost efectuate ilegal in clinica Medicus, care a fost inchisa in 2008, cand a izbucnit scandalul.

Donatorilor, recrutati in Europa si in Asia centrala, li se promiteau cate 15.000 de euro in timp ce beneficiarii plateau pana la 100.000 de euro pentru o interventie chirurgicala.

Actul de acuzare il desemneaza pe cetateanul israelian Moshe Harel ca fiind creierul acestei retele, iar medicul turc Yusuf Ercin Sonmez este banuit ca ar fi efectuat grefele de organe in clinica Medicus.

Cei doi barbati nu figureza printre inculpati, deoarece nu au fost pusi la dispozitia tribunalului european.

Yusuf Ercin Sonmez a fost deja prezentat in fata tribunalului, pe baza acuzatiilor din dosarul "Medicus", in Turcia.

Aproximativ 80 de martori - printre care donatori si beneficiari de organe - au depus marturie in fata judecatorilor.

Procesul s-a derulat in fata unui tribunal Eulex, misiunea instituita de catre UE dupa proclamarea unilaterala a independentei provinciei sarbesti Kosovo in 2008, si al carei mandat este sa se ocupe de dosare considerate prea sensibile pentru justitia locala.

Procurorul Ratel a cerut ca in fata tribunalului sa apara si raportorul Consiliului Europei Dick Marty, care a publicat in 2010 un raport legat de traficul de organe realizat de gherila kosovara, si care ar fi prelevat organe de la prizonierii sarbi in timpul razboiului din 1998-99, dar cererea sa a fost respinsa.

In raportul sau, Marty evoca o legatura intre acest trafic de organe si prelevarile de la clinica Medicus.

Marty l-a acuzat inclusiv pe fostul sef al gherilei, Hashim Thaci, in prezent prim ministru.

O ancheta internationala legata de acest raport urmeaza sa fie definitivata in 2014, a declarat recent procurorul american insarcinat cu acest dosar, Clint Williamson.