Comitetul rus de ancheta a anuntat joi ca a deschis o noua ancheta, de aceasta data pentru escrocherie, impotriva opozantului numarul unu al presedintelui Vladimir Putin, Alexei Navalny, scrie AFP.

Aceasta este a cincea ancheta care il vizeaza pe opozant, al carui proces de deturnare e fonduri a inceput miercuri la Kirov, 900 km est de Moscova. Acesta risca o pedeapsa de 10 ani de inchisoare.

In nou dosar, Alexei, alaturi de fratele sau Oleg Navalny, care detine o functie de rang inalt in posta, sunt acuzati ca au infiintat o intreprindere, GPA, care ar fi transportat echipamente pentru posta la "preturi supraevaluate" pentru grupul grupul comercial MPK, care a depus plangere, potrivit comitetului de ancheta.

"Actiunile fratilor Navalny, care si-au impus serviciile de intermediere - si care nu erau deloc indispensabile - au generat un prejudiciu de 3,8 milioane ruble (95.000 euro) societatii MPK", subliniaza comitetul, intr-un comunicat.

"Acesti bani au fost transferati in conturile societatii lor, GPA, si, dupa aceea, potrivit anchetatorilor, furate de fratii Navalny", potrivit sursei citate.

In acest dosar, cei doi frati risca 10 ani de inchisoare.

"M-am trezit in tren si am aflat ca o noua ancheta a fost deschisa. Deplasarea noastra (la Kirov) a fost un succes", a reactionat, ironic, Alexei Navalny, pe contul sau de Twitter.

In opinia sa, deschiderea acestei noi anchete arata ca autoritatile nu au dovezi in precedentele dosare.

Intr-un alt dosar, Alexei Navalny este acuzat ca a deturnat 2,5 milioane de euro care apartineau unui partid politic liberal. Este acuzat de escrocherie si de spalare de bani intr-un alt dosar si de uzurparea statutului sau de avocat, prin furnizarea de informatii false.

Opozantul denunta o comanda a Kremlinului pentru a-l reduce la tacere.