Papa Francisc a denuntat duminica, in mesajul "Urbi et Orbi" de la finalul primei sale mese pascale, "varsarea de sange" din Siria si Africa si a criticat "traficul de persoane, sclavia cea mai raspandita a secolului al XXI-lea", transmite AFP. Totodata, Suveranul Pontif si-a manifestat increderea ca mila triumfa in fata raului si ca "insufla viata in oase uscate". In slujba de duminca, noul Papa a criticat ''violenta legata de traficul de droguri si exploatarea inechitabila a resurselor naturale'' in lume.

Papa FranciscFoto: Agerpres/AP

Adresandu-se celor peste 200.000 de credinciosi adunati in Piata Sf. Petru dar si celor care au urmarit slujba din fata televizoarelor, Papa i-a indemnat sa primeasca cu "bucurie mare" harul Invierii lui Hristos adaugand ca i-ar placea ca bucuria Invierii sa patrunda "in fiecare casa, in fiecare familie, in special acolo unde exista mai multa suferinta, in spitale, in penitenciare."

"Isus a inviat, este o speranta pentru tine, nu mai esti sub dominatia pacatului. Iubirea a invins, mila a invins", a spus Papa Francisc I pe un familiar, adresandu-se fiecarei persoane.

"Prin ce deserturi trebuie sa treaca fiinta umana astazi (...), atunci cand lipseste constiinta de a fi protector a tot ceea ce Creatorul ne-a dat si ne da. Dar mila lui Dumnezeu poate inflori in terenurile cele mai aride, poate insufla viata in oasele uscate", a spus suveranul Pontif.

Papa a vorbit pentru prima data despre conflictul sirian: "Cat de mult sange a fost varsat! Cata suferinta trebuie sa mai fie inainte sa reusim sa gasim o solutie politica la criza?", a intrebat Papa.

"Pace pentru iubita Sirie, pentru poporul sau ranit de conflict si pentru numerosii refugiati care asteapta ajutor si mangaiere", a adaugat Suveranul Pontif.

Totodata, Papa Francisc s-a rugat pentru pace in Irak si a vorbit pentru prima data de "calea armoniei" care ar trebui urmata de palestinieni si israelieni "pentru a pune capat unui conflict care a durat mult prea mult timp".

Suveranul Pontif a vorbit si despre Mali, rugandu-se pentru "unitatea si stabilitatea" tarii, despre Republica Democratica Congo si despre Republica Centrafricana unde "multi sunt cei fortati sa isi paraseasca locuintele si sa traiasca in frica".

Papa Francisc a denuntat in special "ostaticii numerosi" din mainile "grupurilor teroriste" din Nigeria, lansand un apel pentru copiii luati prizonieri.

El a pledat de asemenea pentru "pace in Asia, in special in Peninsula Coreeana", in contextul acutizarii tensiunilor intre Coreea de Nord si Coreea de Sud, "astfel incat divergentele sa fie depasite", manifestandu-si speranta ca "un spirit de reconciliere reinnoit" sa se manifeste in regiune.

La finalul mesajului sau, Papa a ridicat vocea pentru a denunta "traficului de fiinte umane", care este "sclavia cea mai raspandita a secolului al XXI-lea."

"Pace in lume, inca impartita de lacomia celor care sunt in cautare de castiguri usoare", a pledat noul Papa, ales pe 13 martie.

Fara a mentiona continentul sau natal, America Latina, Papa Francisc criticat "violenta legata de traficul de droguri si exploatarea inechitabila a resurselor naturale", reiterand unul dintre laitmotivele sale: "Isus ne face pazitori responsabili ai Creatiei".