Trupele sud-coreene si aliatii lor americani au inceput luni manevrele militare anuale, puternic contestate de Coreea de Nord, care a amenintat Seulul si Washingtonul cu lovituri nucleare si a suspendat linia de comunicatii in caz de urgenta, scrie AFP.

Coreea de Sud si Statele Unite - care au 28.500 soldati in sudul peninsulei - au lansat manevrele denumite "Key Resolve". Acestea sunt in mare parte virtuale, dar mobilizeaza mii de soldati (10.000 sud-coreeni si 3.500 de americani).

Ca in fiecare an, Phenianul a condamnat aceste exercitii, pe care le asimileaza cu invazia Nordului de catre Sud, cu sustinerea Washingtonului.

Aceste manevre intervin dupa o saptamana de puternice tensiuni in peninsula: Phenianul a amenintat saptamana trecuta ca va denunta acordul de armistitiu care a pus capat razboiului Coreei, in 1953, agitand amenintarea unui "razboi termonuclear" si avertizand ca SUA se expun unei "lovituri nucleare preventive".

La originea acestui context exploziv sta testul reusit de racheta din decembrie, considerat de Seul si de aliatii sai drept o racheta balistica, urmat de un al treilea test nuclear in februarie, care a atras noi sanctiuni internationale, votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU.

Dupa votul de la ONU, regimul nord-coreean a anuntat ca, de acum inainte, considera nule si neavenite "toate acordurile de neagresiune intre Nord si Sud".

Rodong Sinmun, cotidianul partidului comunist nord-coreean, a anuntat in editia de luni "sfarsitul complet" al acordului de armistitiu.

Ministrul sud-coreean al Unificarii - insarcinat cu relatiile dintre cei doi vecini - a anuntat tot luni ca Nordul pare sa fi aplicat o alta amenintare, suspendarea telefonului rosu dintre Phenian si Seul, linia de comunicatie in caz de urgenta.

Aceasta linie, instalata in 1971, a fost suspendata in cinci randuri de catre Nord, ultima oara in 2010. Cele doua parti o folosesc in mod normal de doua ori pe zi, dar "Nordul nu a raspuns in aceasta dimineata", a afirmat un purtator de cuvant al ministerului.

Amenintarile si demonstratiile de forta sunt obisnuite de o parte si de alta a liniei de demarcatie coreeana de la sfarsitul razboiului fratricid de acum 60 de ani, dar unii observatori cred ca situatia este atat de tensionata incat cel mai mic incident ar putea avea consecinte grave.

Potrivit ministerului sud-coreea al Apararii, Nordul pregateste in aceasta saptamana manevre inter-arme. Cazarmele situate pe insulele nord-coreene apropiate de frontiera maritima - contestate de Phenian - si-au plasat tunurile in pozitie de atac, au anuntat responsabili ai ministerului.

In fine, Seulul a deschis o ancheta in urma unor articole din presa care afirmau ca mai multi militari de rang inalt erau ocupati in acest week-end sa joace golf.