Liderul Bisericii Catolice din Australia, care va participa la conclavul de cardinali ce vor alege noul papa in martie, l-a criticat pe Benedict al XVI-lea joi, chiar in ultima zi in functia de Suveran Pontif al acestuia, relateaza AFP.

Cardinalul George Pell considera ca "guvernarea nu era punctul sau forte". "Prefer pe cineva care poate conduce Biserica si sa o readune putin", a declarat el la televiziune, citand ca pata neagra a pontificatului lui Joseph Ratzinger scandalul Vatileaks.

"Cred ca guvernarea Vaticanului este asigurata de majoritatea celor care il inconjoara pe Papa si acesta nu a fost mereu un lucru bun. Nu fac nicio dezvaluire, este o parere impartasita la scara larga", a spus el.

Pell a criticat si demisia lui Benedict al XVI-lea primul Papa care face acest gest in mod deliberat in ultimele sapte secole - care, in opinia sa, creeaza un precedent suparator.

Potrivit lui, anuntandu-se retragerea pe 11 februarie papa "stia bine ca este vorba de o ruptura cu traditia, putin destabilizanta".

Succesorul sau, a continuat cardinalul australian, va trebui sa "pastreze traditia, atat in credinta, cat si in morala, care au fost atacate". Viitorul papa va trebui, de asemenea, sa dea dovada de o "solida experienta pastorala intr-o dioceza si sa fie capabil sa ridice moralul Curiei romane, poate chiar sa consolideze disciplina", a continuat el.

Papa Benedict al XVl-lea se retrage joi discret de pe scena mondiala, dupa propria dorinta, aceasta fiind prima renuntare la pontificat din ultimii 600 de ani.