Lacrimile si aplauzele unei multimi emotionate au marcat joi ultimele cuvinte rostite de Benedict al XVI-lea, in calitate de papa, de la balconul resedintei sale, Castelul Gandolfo, scrie AFP. Benedict al XVI-lea devine astfel primul papa in ultimii 700 de ani care renunta la Sfantul Scaun.

Foto:

"Dragi prieteni, sunt fericit sa fiu alaturi de voi, inconjurat de simpatia voastra care imi face atata bine, si de frumusetea creatiei", a spus papa, din frumosul orasel asezat deasupra unui imens lac.

"Va multumesc, multumesc pentru prietenia voastra", a spus papa, in varsta de 85 de ani, cu bratele intinse spre multimea de credinciosi, de la balconul care domina piata principala a oraselului in care se afla resedinta de vara a papilor.

"Be-ne-det-to, Be-ne-det-to", a scandat multimea, formata din preoti si pelerini.

La ora 20,00 (19,00 GMT), batuta de clopotul bisericii, garda elvetiana a parasit tabara, inchizand usile grele ale portii.

UPDATE 18:40 Benedict al XVI-lea a aparut joi seara la balconul resedintei de vara papilor in Castulul Gandolfo pentru ultimul sau salut in calitate de suveran, aclamat de mii de credinciosi, adunati in mica piata. "Nu voi mai fi papa, ci un pelerin", a spus el.

UPDATE 18.05 Benedict al XVI-lea, care inceteaza sa fie Papa la sfarsitul zilei, a parasit Vaticanul la bordul unui elicopter si se va instala la Castelul Gandolfo, la circa 30 de km de Roma.

"Va multumesc pentru dragostea voastra si pentru sustinerea voastra. Sa reusiti sa experimentati mereu bucuria de a il pune pe Cristos in centrul vietii voastre!" a scris Benedict al XVI-lea pe contul sau de Twitter, la ora 18.02, care a fost insa ulterior inchis.

Papa Benedict al XVl-lea se retrage joi discret de pe scena mondiala, dupa propria dorinta, aceasta fiind prima renuntare la pontificat din ultimii 600 de ani.

Suveranul Pontif si-a luat la revedere de la cardinalii sai intr-o intalnire privata. Inainte de a se retrage in manastire, el va sta la Castelul Gandolfo, care i-a fost resedinta de vara.

Potrivit stilului sau timid si modest, nu va fi nici o ceremonie publica pentru a marca prima demisia papala in sase secole si nicio declaratie finala care sa incheie mandatul sau de aproape opt ani in fruntea celei mai mari biserici din lume.

Ultima sa aparitie publica a fost joi dupa-amiaza tarziu, atunci cand i-a salutat scurt pe cei care locuiesc in Castelul Gandolfo, resedinta papala de vara din sudul Romei.

Benedict al XVI-lea va ramane pentru aproximativ trei luni la castelul Gandolfo, timp in care va fi renovata noua sa locuinta: o fosta manastire cunoscuta sub numele de Mater Ecclesiae din Vatican. Benedict urmeaza sa locuiasca astfel in apropierea urmatorului Papa.

Evitand orice ceremonie speciala, Papa Benedict a avut miercuri ultima audienta publica. Si-a luat un emotionant ramas bun de la cei peste 150.000 de oameni adunati in Piata Sf. Petru pentru a-l incuraja si pentru a-i arata sprijinul.

Decizia Papei Benedict al XVI-lea, in varsta de 85 de ani, de a renunta la Pontificat este un eveniment aproape inedit in istoria Bisericii Catolice. Ultimul care a renuntat la scaunul papal a fost Celestin al V-lea, in anul 1294.

Un nou Papa, inainte de Pastele Catolic

Un cardinal peruan spus miercuri ca succesorul lui Benedict al XVI-lea va fi ales inaintea sarbatorilor Pastelui Catolic.

"Cu siguranta, alegerea va avea loc inaintea Saptamanii Pastelui Catolic, intre 25 si 31 martie", a declarat cardinalul Juan Luis Cipriani, intr-un interviu pentru un post peruan de radio, citat de AFP.

Cipriani, arhiepiscop de Lima, este unul dintre cei 116 prelati care, reuniti in conclav, il vor desemna pe succesorul lui Benedict al XVI-lea.