Sase lanturi mari de supermarketuri din Franta au retras din magazinele lor produsele furnizate de Findus si Comigel, implicate in scandalul carnii de cal din Marea Britanie, a anuntat duminica federatia comertului si distributiei, potrivit AFP.

Este vorba de grupurile Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix si Picard.

Produsele au fost retrase "in urma unei neconformitati de etichetare referitoare la natura carnii", banuindu-se ca in loc de carne de vita, in proportii de pana la 100%, s-a folosit carne de cal.

Intre timp, liderul comisiei pentru alimente si afaceri rurale din Camera Comunelor a parlamentului britanic a cerut instalarea unui moratoriu temporar pe importurile de carne din UE, potrivit BBC.

Ministrul Sanatatii Jeremy Hunt a declarat ca este increzator ca nu exista o problema cu carnea care se serveste in spitalele din Marea Britanie. "Nu credem ca exista la acest moment o problema de siguranta publica - ar putea fi probleme de frauda, in sensul ca oamenii mananca ceva ce eticheta nu spune ca este".

UPDATE Guvernul britanic a exclus duminica, pentru moment, sa impuna un moratoriu la carnea importata din UE.

"Masuri arbitrare", precum interdictia de a importa carne din Uniunea Europeana, "nu vor ajuta la rezolvarea problemei", a estimat Owen Paterson, ministrul mediului, care se ocupa si de problemele alimentare, potrivit Agerpres.

"In primul rand, suntem obligati sa respectam regulile pietei europene", a explicat el pentru Sky News. Si apoi, "in acest moment, nu avem nicio dovada ca produsele incriminate reprezinta o amenintare pentru sanatatea oamenilor", a adaugat el, citat de AFP

"Este vorba de o problema de etichetare falsa, aceasta nu poate fi o baza solida pentru a interzice importurile", a mai spus ministrul britanic.

"Nu exista nici un motiv de a lua o astfel de masura dictata de panica si cu incalcarea normelor care reglementeaza piata europeana". Cu toate acestea, "in cazul in care exista dovezi' ca produsele in cauza 'reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana, nu voi ezita sa iau masuri", a dat el asigurari, a oferi detalii suplimentare.

Sambata, grupul agroalimentar Findus, care face lasagna congelata, s-a declarat "inselat" si a anuntat ca va depune plangere luni. "Am fost inselati", a declarat direcorul general al Findus Franta, Matthieu Lambeaux, intr-un comunicat. "Vom depune plangere luni".

Findus sustine ca "frauda" cu carne de cal este posibil sa fi inceput in august 2012.

In Franta, directia de combatere a fraudelor, care depinde de Ministerul Economiei, a declarat ca va deschide o ancheta pentru a identifica originea "inselatoriei".

"Orice inselatorie constituie o eroare care dauneaza increderii acordate intregii filiere si trebuie sanctionata dur", a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll.

Findus considera putin probabil un accident in scandalul carnii de cal si acuza furnizorul francez Spanghero ca a etichetat carnea de cal din Romania drept "vita frantuzeasca".

"Primele rezultate ale anchetei interne a Findus UK sugereaza puternic ca lasagna de vita nu a fost contaminata accidental", a anuntat Findus intr-un comunicat, precizand ca se informeaza in legatura cu procedurile judiciare pe care le va demara impotriva "furnizorilor sai".

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplica in Franta si in Europa cere ca pe ambalaj sa se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operatiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

"Este ceea ce numim stampila veterinara", a precizat el.

Producatorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz si care foloseste aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la suta carne de vita, a primit astfel pachete purtand eticheta cu stampila veterinara franceza si numele si inregistrarea Spanghero", a continuat el.

"Stampila franceza presupune ca Spanghero a transformat aceasta carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explica el.

Or, "dupa cum citim in presa, Spanghero incepe sa explice ca de fapt nu proceseaza aceasta carne", a adaugat el. "Exista o incoerenta aici", a declarat el.

"Findus pune urmatoarea intrebare: cum este posibil ca in 2013 un procesator de carne sa poate comercializa carne de cal cu stampila veterinara franceza ￯carne de vita￯?", a declarat la randul sau Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

Producatorul suedez Findus a decis sa retraga de pe rafturile din Franta trei tipuri de mancaruri preparate - lasagna bolgnaise, hachis parmentier si musaca - dupa ce luni a retras lasagna incriminata in Marea Britanie, unde aceasta era vanduta in supermarketuri.

Lasagna incriminata era vanduta de compania luxemburgheza Tavola, filiala a Comigel.

In cursul serii de vineri, Findus a anuntat o masura similara de retragere din Suedia a produselor lasagna congelate.

Grupul suedez, care si-a cerut scuze, a precizat totusi ca nu exista niciun risc pentru sanatate.

Citeste mai multe despre acest caz si despre actorii implicati