UPDATE Scandalul "lasagna cu carne de cal" din Marea Britanie, la nivel european: Furnizorul de carne va actiona in instanta producatorul din Romania/ Marca de lasagna acuza insa furnizorul francez

de I.R.     HotNews.ro
Sâmbătă, 9 februarie 2013, 15:10 Actualitate | Internaţional

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sambata ca intentioneaza sa dea in judecata producatorul roman de la care s-a aprovizionat, in cazul in care ar fi vorba despre carne de cal, relateaza AFP.

"Am cumparat carne de vita de origine europeana si am revandut-o. Daca a fost intr-adevar vorba despre cal, atunci ne vom indrepta spre furnizorul roman", a declarat pentru AFP Barthelemy Aguerre, presedintele Spanghero, contactat prin telefon.

Acesta nu a dat numele firmei din Romania, dand asigurari ca nu il are asupra sa.

In acelasi timp, grupul agroalimentar Findus, care face lasagna congelata, s-a declarat, sambata, "inselat" si a anuntat ca va depune plangere luni. "Am fost inselati", a declarat direcorul general al Findus Franta, Matthieu Lambeaux, intr-un comunicat. "Vom depune plangere luni".

Findus sustine ca "frauda" cu carne de cal este posibil sa fi inceput in august 2012.

In Franta, directia de combatere a fraudelor, care depinde de Ministerul Economiei, a declarat ca va deschide o ancheta pentru a identifica originea "inselatoriei".

"Orice inselatorie constituie o eroare care dauneaza increderii acordate intregii filiere si trebuie sanctionata dur", a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll.

UPDATE 2 Findus considera putin probabil un accident in scandalul carnii de cal si acuza furnizorul francez Spanghero ca a etichetat carnea de cal din Romania drept "vita frantuzeasca".

"Primele rezultate ale anchetei interne a Findus UK sugereaza puternic ca lasagna de vita nu a fost contaminata accidental", a anuntat Findus intr-un comunicat, precizand ca se informeaza in legatura cu procedurile judiciare pe care le va demara impotriva "furnizorilor sai".

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplica in Franta si in Europa cere ca pe ambalaj sa se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operatiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

"Este ceea ce numim stampila veterinara", a precizat el.

Producatorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz si care foloseste aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la suta carne de vita, a primit astfel pachete purtand eticheta cu stampila veterinara franceza si numele si inregistrarea Spanghero", a continuat el.

"Stampila franceza presupune ca Spanghero a transformat aceasta carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explica el.

Or, "dupa cum citim in presa, Spanghero incepe sa explice ca de fapt nu proceseaza aceasta carne", a adaugat el. "Exista o incoerenta aici", a declarat el.

"Findus pune urmatoarea intrebare: cum este posibil ca in 2013 un procesator de carne sa poate comercializa carne de cal cu stampila veterinara franceza ᅡcarne de vitaᅡ?", a declarat la randul sau Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

UPDATE Romania a inceput sambata sa se apere, scrie AFP, potrivit Mediafax. "Sunt sigur ca importatorul (francez) stia ca nu este vita, deoarece calul are un gust, o culoare si o textura specifice", a declarat pentru AFP presedintele asociatiei Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit lui, in Romania sunt trei abatoare care taie cai si exporta carnea catre tari din UE, in special Franta si Italia. Recursul la carne de cal se explica probabil prin motive financiare. Calul "este mai ieftin decat vita", a explicat Sorin Minea.

De asemenea, ministrul Agriculturii din Romania, Daniel Constantin, a anuntat, sambata, ca a solicitat Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) un raport in aceasta problema.

Presedintele Comigel, companie care are sediul la Metz si care detine linia de productie in Luxemburg, a atentionat imediat autoritatile din cele doua tari si a retras produsele incriminate.

Cu sediul la Castelnaudary, compania Maison Spanghero, care furnizeaza pentru Comigel, a anuntat in iunie 2011 retragerea a tone de burgeri deoarece suspecta o contaminare cu bacteria E.coli. Aceeasi societatate a anuntat la o zi dupa ca analiza laboratorului national a aratat ca nu exista bacteria E.coli in burgerii retrasi de la vanzare.

Descoperirea carnii de cal in lasagna considerata a fi de vita a provocat un scandal in Marea Britanie - unde calul este venerat, iar consumul carnii sale este tabu - si a determinat vineri retragerea produselor incriminate in Franta, tara de origine a carnii, si in Suedia.

Producatorul suedez Findus a decis sa retraga de pe rafturile din Franta trei tipuri de mancaruri preparate - lasagna bolgnaise, hachis parmentier si musaca - dupa ce luni a retras lasagna incriminata in Marea Britanie, unde aceasta era vanduta in supermarketuri.

Lasagna incriminata era vanduta de compania luxemburgheza Tavola, filiala a Comigel.

In cursul serii de vineri, Findus a anuntat o masura similara de retragere din Suedia a produselor lasagna congelate.

Grupul suedez, care si-a cerut scuze, a precizat totusi ca nu exista niciun risc pentru sanatate.

Insa, in opinia premierului britanic David Cameron, aceasta "poveste extrem de socanta este inacceptabila". Ea declanseaza o problema "de incredere", a spus el de la Bruxelles, insistand asupra necesitatii de a eticheta corect produsele.

Intre timp, alimentele din scoli si spitale vor fi testate in Marea Britanie pentru a se verifica daca acestea contin carne de cal, in cadrul unei anchete nationale privind produsele procesate din carne de vita, a anuntat ministrul Mediului, Owen Paterson, citat de Sky News si preluat de Mediafax.

Intrebat daca este posibil ca mancarurile din scoli si spitale sa contina carne de cal, Paterson a declarat: "le vom testa si pe acestea". Guvernul nu a putut garanta ca mancarea furnizata de stat nu contine carne de cal.

Paterson a declarat pentru Sky News ca folosirea carnii de cal sub eticheta produselor din carne de vita este "complet, total inacceptabila".

El a afirmat ca este "hotarat sa mearga pana la baza" problemei pentru a vedea "daca este vorba despre incompetenta crasa sau o conspiratie infractionala grava".

Ministrul a adaugat ca "distribuitorii sunt in ultima instanta responsabili pentru ceea ce vand".

O reuniune de urgenta va avea loc sambata cu producatorii de alimente, supermarketurile si oficialii din domeniul sanatatii, la care va participa si Agentia pentru standarde alimentare (FSA). Aceasta le-a cerut distribuitorilor britanici si procesatorilor sa testeze toate produsele procesate din carne de vita pentru a fi siguri ca acestea sunt ceea ce pretind a fi.

Paterson a declarat ca va analiza modul in care functioneata sistemul actual si cum a intrat carnea de cal in reteaua alimentara.

Lantul de supermarketuri Aldi a confirmat ca doua dintre produsele gata preparate distribuite de Comigel, furnizorul francez folosit si de Findus, contin intre 30 la suta si 100 la suta carne de cal. Produsele sunt lasagna si spaghete bolognese, marca Today's Special.

Politia s-a alaturat anchetei, ofiterii Scotland Yard intalnindu-se cu FSA pentru a discuta despre acest caz.

Principalii actori in acest caz (AFP, preluat de Mediafax):

FINDUS

Grup agroalimentar international lider in alimente congelate de distributie mare si medie ce comercializeaza produse preparate sub supravegherea sa sau de catre subcontractanti. In Franta, 100 la suta din pestele pane vandut este procesat intr-o fabrica din Boulogne-sur-Mer. Alte produse, cum este lasagna de "carne de vita", sunt preparate de subcontractori.

Findus a cumparat acest produs gata preparat de la compania franceza Comigel. Findus se considera victima unei inselatorii si intentioneaza sa depuna plangere.

COMIGEL

Companie cu sediul social in Metz, in estul Frantei, specializata in fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului. Produsele sale sunt distribuite in 16 tari din Europa.

Lasagna vanduta Findus a fost preparata de o filiala a Comigel, Tavola, cu sediul la Capellen, in Luxemburg.

Presedintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat pentru AFP ca a fost sesizat, la inceputul lunii februarie, de persoane de pe piata britanica in legatura cu o "problema" legata de carne. El a initiat o ancheta pe langa furnizorul de carne al Tavola: compania franceza Spanghero.

MAISON SPANGHERO

Companie cu sediul in Castelnaudary (sud-vest), specializata in fabricarea si comercializarea produselor pe baza de carne. Compania a apartinut multa vreme familiei jucatorului de rugby Spanghero si a fost vanduta in 2009 unei cooperative agricole basce, "Lur Berri".

Presedintele general al Lur Berri, proprietarul Spanghero prin intermediul holdingului Poujol, Barthelemy Aguerre, contactat prin telefon, sustine ca firma a comparat din Romania carne de vita "origine Europa" si a revandut-o pur si simplu. "Daca este vorba intr-adevar de carne de cal, ne vom indrepta impotriva furnizorului roman", a declarat el.

In iunie 2011, compania a retras de pe piata 12 tone de carne tocata in urma unei suspiciuni, inlaturate ulterior, de contaminare cu bacteria E.coli.

PRODUCATORUL ROMAN

Numele producatorului roman este un mister. Aguerre a refuzat sambata sa ofere numele furnizorului sau, sustinand ca nu il are asupra lui. Directia franceza de combatere a fraudelor afirma ca este un trader cipriot care a subcontractat o comanda a Spanghero unui trader din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a carnii romanesc.

Acesta este un circuit complex, denuntat sambata de ministrul francez delegat Benoit Hamon, care apreciaza ca raspunde, inainte de toate, unei "logici financiare".






Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO "I-am caftit pana am obosit si eu". Educatoarele care isi dadeau sfaturi pe Facebook despre cum se snopesc orfanii

Apar acuzatii extrem de grave la adresa unor educatoare din Constanta, banuite ca ar fi snopit in bataie cativa orfani dintr-un centru de plasament. Femeile au intrat in atentia ''Directiei pentru Protectia Copilului'' dupa ce pe un site de socializare ar fi vorbit, fara frica, despre tratamentele socante aplicate elevilor.








5055 vizualizari
  • +11 (15 voturi)    
    Salam de Sibiu (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 15:23)

    CristianDragoi [utilizator]

    Sa zica mersi ca e de cal... mancati-as... si ca nu e de caine sau pisica ... ca animale dinastea avem berechet... ar trebui sa ne oritentam mai bine spre Asia cu exporturile de carne... acolo consumatori vor fi placut surprinsi in situatii dinastea... sa vezi dup-aia vanzari si excedent bugetar...
    • 0 (0 voturi)    
      Carne de vita "de cobe" !!!! (Duminică, 10 februarie 2013, 17:13)

      MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui CristianDragoi

      In topul delicateselor, carnea de cal este foarte pretuita. Celebrul salam de Sibiu (cel fabricat la Salonta) are in compozitie carne de cal.

      Acesta este motivul pentru care este atat de bun.

      In ce priveste carnea de Katzelush sau de Pissisikku - le recomandam partenerilor europeeni sa se orienteze spre "vita de cobe", savurand in acest fel delicatese orientale, atat de scumpe fostului premier Unugureanu.

      (sa ia si niste fursecuri model "Adormitzei", dar sa fie aduse cu helicopterul).

      "Patria si Dreptul Meu!"
      .
  • 0 (4 voturi)    
    fonduri europene pentru agricultura (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 17:01)

    ianis.mihiotis@gmail.com [utilizator]

    vino mandro, sus pe deal, sa-ti arat ..ceva de cal..sa mai si zambeasca lumea..dupa mine agricultura e gaura neagra..70% import mancare, spune totul..mai bine dam la invatamant si sanatate fondurile europene,domnule ministru..
  • +5 (7 voturi)    
    ciudat (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 17:03)

    t-mesaj [utilizator]

    Acum cativa ani, in germania a fost un scandal cu MORTACIUNI (se baga in salamuri carne putreda).
    Nu sustin ideea ca vesticii sunt culmea cinstei si corectitudinii iar esticii (romanii mai ales) o turma de excroci.
    Goana dupa profit este la aceeasi! NU cred in ruptul capului ca ditai producatorul nu stia ce baga in reteta, sa fim seriosi.

    Ce NU se spune, dar cine vrea pricepe, este ca standardele de calitate in unele tari vestice (pe primul loc fiind Germania) sunt extrem de scazute!!!
    Cand cumparati carnati, salamuri, cascavaluri "made in Germany" sa nu fiti mirati ca pot avea procentaj ZERO de proteina animala!!!
    Legislatia lor permite.
  • -4 (6 voturi)    
    Si totusi ... (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 17:04)

    Dani.El [utilizator]

    Totusi, nimeni nu realizeaza absurdul situatiei? Carnea de cal este mult mai scumpa decat cea de vita!

    Sa fie britanicii la fel de primitivi precum indienii hindu cand vine vorba de vaci?
  • +1 (7 voturi)    
    Firma romaneasca a vindut, oficial, carne de cal! (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 17:06)

    LiviuIordache [utilizator]

    Firma din Romania a precizat ca a vindut carne de cal! Nu "carne pentru lasagna", ci carne de cal, pentru ce voiau aia sa faca, treaba lor, poate faceau salam sau alte preparate "biologice", fara colesterol. Este ca si cum unul iti vinde cupru si tu faci inele, dupa care il acuzi pe ala care ti-a vindut cupru (pentru ce vrei tu sa faci, tingiri, conductori electrici sau ibrice de cafea) in loc de aur!
  • +8 (10 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 17:30)

    dragos234 [utilizator]

    Daca au avut tupeul sa trimita cal in loc de vita in Franta si UK, oare noi noi ce mancam aici in Romania?
  • +4 (4 voturi)    
    Calul si Romania (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 20:47)

    PacheBuzau [utilizator]

    Nu stiu de ce se bate atata moneda pe deja celebra lasagnia de cal romanesc.
    Pai, in Romania un cal poate sa ajunga si senator, nu numai lasagnia.
    Asta ca sa nu pomenim toate orataniele.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică