Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, sambata, ca a solicitat Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) un raport in problema carnii de cal pentru lasagna, posibil importata din Romania, pentru a fi identificata cat mai repede sursa acesteia.

"Eu am cerut un raport si nu as vrea sa ma exprim inainte de raportul pe care il va prezenta presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare. Cred ca il voi primi chiar astazi si dupa aceea voi fi in masura sa va dau mai multe detalii. Eu sper sa identificam cat mai repede (sursa-n.r.), tine pana la urma de trasabilitatea produselor si de modalitatea in care ele sunt controlate pe mijlocul acesta de transport, de aici catre celelalte piete din Uniunea Europeana", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Pitesti, ministrul Agriculturii, Daniei Constantin.

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat, sambata, ca intentioneaza sa dea in judecata producatorul roman de la care s-a aprovizionat, in cazul in care ar fi vorba despre carne de cal, relateaza AFP.

"Am cumparat carne de vita de origine europeana si am revandut-o. Daca a fost intr-adevar vorba despre cal, atunci ne vom indrepta spre furnizorul roman", a declarat pentru AFP Barthelemy Aguerre, presedintele companiei Spanghero, cu sediul in Castelnaudary in sud-vestul Frantei, contactat prin telefon dupa ce descoperirea carnii de cal in lasagna, in locul carnii de vita, a bulversat Marea Britanie.

Presedintele Spanghero nu a precizat numele furnizorului roman, asigurand ca nu il are asupra lui.

La randul sau, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "inselat" si a anuntat ca va depune plangere luni.

"Am fost inselati", a declarat directorul general al Findus Franta, Matthieu Lambeaux, intr-un comunicat. "Vom depune plangere luni".

Vineri seara, un alt actor al acestui lant agroalimentar, compania franceza Comigel, specializata in preparate congelate, a anuntat ca respectiva carne de cal provenea din Romania, via furnizorul Spanghero.

Descoperirea carnii de cal in lasagna care ar fi trebuit sa contina vita a provocat un scandal in Marea Britanie - unde calul este venerat si consumarea carnii sale este tabu - si a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate in Franta, tara de origine a carnii, si in Suedia.