Coreea de Nord este aproape gata sa efectueze unui nou test nuclear, informeaza Fox News citand informatii date de Scoala de Studii Internationale Avansate Johns Hopkins care face trimitere la mai multe imagini recente din satelit.

Imagini ale complexul nord-coreean Punggye-ri, unde au fost efectuat teste nucleare in 2006 si 2009, arata ca in ultimele saptamani, drumurile spre baza au fost curatate constant de zapada si ca nord-coreenii ar fi astupat tunelul sapat in munte unde ar urma sa fie detonat.

Informatiile au fost furnizate vineri agentiei Associated Press de site-ul 38 North al Institutului american de cercetari SUA-Coreea al Scolii de Studii Internationale Avansate Johns Hopkins. Cele mai recente imagini au fost facute miercuri.

Regimul de la Phenian, condus de Kim Jong-un, a avertizat joi ca va efectua un nou test nuclear, in pofida sanctiunilor ONU ca urmare a testului lansarii rachetei din decembrie. Phenianul a precizat ca testul nuclear face parte dintr-o "noua faza" a luptei cu SUA, care mentine 28.000 de soldati in Coreea de Sud. Coreea de Nord a precizat ca testul nuclear e parte a unei actiuni viitoare, insa nu a oferit detalii cu privire al locul si momentul in care se va desfasura.

38 North a concluzionat ca baza Punggye-ri, din nord-estul tarii, "pare sa fie intr-o stare continua de alerta care ar permite Coreei de Nord sa initieze testul in cateva saptamani sau chiar mai devreme, de indata ce conducerea de la Phenian da ordinul".

Presa din Coreea de Sud informeaza, citand surse din randul serviciilor de informatii, ca pregatirile tehnice par sa fie gata si ca Nordul e pregatit pentru test, fiind asteptate ordinele.

Oficiali americani au confirmat vineri ca au inregistrat activitate in zona, unul dintre ei precizand ca SUA nu exclude posibilitatea ca testul sa aiba loc in viitorul apropiat. Acestia au avertizat insa ca, precum s-a intamplat si cu alte ocazii, avand in vedere ca testul va fi subteran autoritatile americane nu vor sti prea multe inainte ca acesta sa fie facut.

China, principalul sustinator al Coreei de Nord, a avertizat Phenianul sa isi tempereze tonul, sugerand o eventuala reducere a ajutorului alimentar si energetic daca va fi efectuat un nou test nuclear, informeaza Mediafax.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a condamnat, marti, testul cu racheta efectuat in decembrie de Coreea de Nord, extinzand sanctiunile impotriva acestei tari. In plus, Statele Unite au introdus pe lista entitatilor vizate de sanctiuni doi oficiali nord-coreeni si o companie din Hong Kong suspectata de colaborare cu Phenianul pentru proliferarea armelor de distrugere in masa.