Presedintele Parlamentului israelian, Reuven Rivlin, a criticat marti decizia presedintelui Barack Obama de-al numi pe fostul senator Chuck Hagel in functia de secretar al Apararii, scrie AFP.

"Nominalizarea lui Hagel nu are influenta doar asupra Israelului, ci asupra intregului echilibru strategic mondial. Teoria 'splendidei izolari' aparata de Hagel modifica strategia americana in lume (...) aceasta conceptie ar trebui sa suscite ingrijorare Israelului, dar nu sa-i starneasca frica", a afirmat intr-un comunicat Rivlin, referindu-se la reticentele lui Chuck Hagel fata de interventiile americane din strainatate.

Reuven Rivlin este membru al Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu.

"O persoana nu poate determina de una singura politica (unei tari), aceasta nominalizare nu constituie un pericol pentru relatiile strategice dintre Israel si Statele Unite", a temperat acesta, cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din Israel.

Primul membru al guvernului israelian care s-a exprimat asupra nominalizarii lui Hagel a fost ministrul insarcinat cu Apararea Avi Dichter, care a facut un apel la prudenta.

"Au mai existat in trecut nominalizari care parea ingrijoratoare, dar in cele din urma realitatea a fost total diferita, fie ca a fost in bine sau in rau", a reamintit Dichter, la postul public de radio.

Numirea lui Hagel urmeaza sa fie aprobata de Senat, unde aliatii lui Barack Obama nu dispun de majoritatea calificata necesara pentru a depasi o eventuala impotrivire a partidului republican. O serie de lideri ai republicanilor ii reproseaza lui Hagel ca nu a sustinut suficient Israelul ori ca s-a opus sanctiunilor impotriva Iranului.

Ca raspuns la aceste critici, Chuck Hagel a asigurat Israelul de sprijinul sau total, la putin timp dupa ce a fost nominalizat luni.

Ziarele israeliene aveau opinii negative, in general. Intr-un editorial, cotidianul Yediot Aharonot (independent) spune ca Chuck Hagel la Pentagon este "cel mai rau cosmar pentru guvernul de dreapta care va urma sa fie format dupa alegeri", aluzie la probabila victorie a majoritatii conduse de Netanyahu.

Alti comentatori subliniaza insa ca alegerea presedintelui Obama este dictata de o strategie americana globala in care Israelul nu mai conteaza atat de mult.

Cotidianul gratuit Israel Hayom (pro-guvernamental) critica deschis aceasta nominalizare: "Intr-o lume utopica unde domneste Binele, Chuck Hagel si-ar fi gasit un loc la Pentagon. Dar intr-o lume unde centrifugele se invart continuu in tari periculoase precum Iranul, este vorba de o alegere utopica".