Franta: Consiliul Constitutional invalideaza impozitul de 75% pentru bogati, premierul Ayrault anunta un nou "dispozitiv"
La putin timp dupa acest anunt, premierul Jean-Marc Ayrault a precizat ca executivul va prezenta in cadrul "urmatoarei legi a finantelor" un "dispozitiv nou". Intr-un comunicat, primul ministru a subliniat ca noul dispozitiv va fi "in conformitate cu principiile Consiliului Constitutional".
"Inteleptii", cum sunt numiti in Franta garantii constitutionalitatii legilor, au considerat ca aceasta noua transa de venit nesocoteste "principiul egalitatii in fata obligatiilor publice". Mai exact, impozitul se bazeaza pe veniturile fiecarei persoane fizice, in conditiile in care impozitul pe venit este colectat "pe gospodarie".
Aceasta rata de impozit de 75% urma sa vizeze timp de doi ani veniturile contribuabililor mai mari de un milion de euro pe an. Mai degraba simbolica decat eficienta, aceasta ar fi urmat sa afecteze circa 1.500 de persoane care ar fi trebuit sa plateasca in medie 140.000 in contul acestui impozit.
Curtea constitutionala a fost sesizata de principalul partid de opozitie UMP (dreapta), care a criticat virulent aceasta idee.
Decizia Consiliului constitutional intervine in cadrul polemicii declansate de "exilul fiscal" al actorului Gerard Depardieu, care a anuntat ca se stabileste in Belgia.
In schimb, Curtea a validat stimulentele in valoare de 20 de miliarde de euro prevazute pentru anumite intreprinderi, o masura cheie in cadrul pactului de competitivitate al guvernului socialist condus de Jean-Marc Ayrault.
Aceste stimulente, adoptate in prima lectura de deputati dar respinse de senatori, va reveni pentru o noua lectura la Adunarea nationala.
Masura va fi finantata prin cresterea TVA, adusa la nivelele de 5, 10 si 20% (6,4 miliarde in 2014), de economii din cheltuielile publice in valoare de 10 miliarde de euro si din masuri de fiscalitate ecologica.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Oricum, legat de impozitul acela a socialistilor francezi de 75% aplicat bogatilor, asa cum am citit in diverse medii de informare, incapand cu Hotnews si terminand cu Reuters risca sa arunce Franta intr-o mlastina economica din care greu iesi, daca mai iesi.
E fatal pentru orice tara sa isi alunge bogatii din tara, asa cum haiducia asta de impozit de 75% aplicat bogatilor a inceput deja sa ai alunge pe francezi din Franta.
Bogatii si nu saracii, detin firme in care lucreaza milioane de oameni si care varsa grosul banilor in bugetul national. Indiferent ca va place sa nu, o tara se bazeaza pe bogatii ei, nu pe saracii ei. Saracii se bazeaza pe bogati, nu invers!
Forta de munca ieftina e foarte usor de procurat. In schimb, firmele in care aceasta forta de munca sa lucreze sunt mult mai greu de "procurat". Cat despre forta de munca calificata, ca s-o califici, ai nevoie de bani. De multi bani. Ori, banii pentru universitati toti de la bogati ii iei, nu de la saraci.
Oricat s-ar screme socialistii, capitalismul impreuna cu democratia este cea mai buna forma de organizare a societatii. Dura, dar sanatoasa. Socialismul e mai putin dur, dar duce invariabil la prabusire. Pana la urma, cine v-a spus ca viata nu trebuie sa fie dura, v-a mintit!
Revenind la Franta, marea majoritate a celor afectati de tampenia cu impozitul de 75% nu e formata din magnatii posesori de companii, ci de elitele ( din punct de vedere profesional ) din diverse domenii (managerii de top, cercetatorii si inovatorii de succes detinatori de patente, super-profesionistii din diverse domenii, etc).
Prin urmare, masura guvernului populisto-socialist francez era mult mai nociva decat pare la prima vedere si tocmai pe asta puneau accentul chiar si o parte a francezilor care inca mai gandesc, intrucat pentru cei vizati ar fi, in general, foarte usor sa paraseasca Franta acceptand joburi in tari mai prietenoase din punct de vedere fiscal.
Ce sa mai spun de faptul ca masura nu ar fi adus mai mult de 200 de milioane de euro pe an la buget (o nimica toata pentru Franta), daca ar fi avut succes.
Cit despre sansa romanilor cu bogatii lor, as prefera sa ma congelez si sa ma trezeasca cineva peste 40-50 de ani...
Si crezi cumva ca peste 50 de ani nu vor mai fi nătântoci pe lumea asta.
Crezi că vei fi o curiozitate atunci?
Ce s-ar face Romania fara bogati ca Becali, Tariceanu, Patriciu, Niculaie, Niculae, Netoiu, Tiriac si alti jefuitori.
Ce bine ne este acum cu bogatii. Stam toata ziua ca numarul de locuri de munca s-a redus la 1.1 milioane. S-au desfiintat circa 10 milioane locuri de munca in 23 ani.
La fel si cu "fiecare avea o locuinta", chestie care s-a intamplat, de fapt, in anii 1990-1992.
De ce mama draq ne pazeau cu mitraliera granitele ca sa nu parasim acest rai de care vorbesti tu.
Au murit o groaza de concetateni pe linia de garanita impuscati, altii s-au inecat in Dunare in tentativa de a parasi fericirile de care vorbesti.