Iranul a capturat recent o drona americana de observatie in spatiul sau aerian, deasupra apelor din Golf, au anuntat marti Gardienii Revolutiei, intr-un comunicat citat de AFP.

UPDATE Flota a V-a americana, amplasata in Bahrain, a afrimat ca nu a pierdut nicio drona in Golf.

"Toate aparatele noastre fara pilot din regiune au fost numarate", a declarat un purtator de cuvant, comandantul Jason Salata.

"O drona americana care survola regiunea Golfului Persic cu scopul de a aduna informatii a fost (...) capturata in ultimele zile gratie sistemului de control al fortelor maritime ale Gardienilor Revolutiei, imediat ce a intrat in spatiul aerian" al Iranului, se arata in acest comunicat, postat pe site-ul Gardienilor, Sepahnews.ir.

Gardienii Revolutiei, corpul de elita al fortelor aeriene, nu precizeaza unde si in ce circumstante a avut loc aceasta captura.

Seful fortelor maritime ale Pasdaran, amiralul Ali Fadavi, a precizat ca este vorba de o drona mica de tipul "ScanEagle", adaugand ca "aceste drone sunt in general amplasate pe navele" americane de razboi.

Televiziunea iraniana a prezentat imagini cu presupusa drona capturata, de culoare gri si care parea intacta.

"Drona a fost capturata si fortata sa aterizeze intacta", a afirmat Ismail Kosari, presedintele Comisiei de Aparare a parlamentului iranian, citat de televiziunea in limba araba Al-Alam.

"Aceasta captura, in ciuda tehnologiei perfectionate a dronei, este un motiv de mandrie pentru fortele noastre armate", care si-au dovedit "capacitatea de a face fata oricarui fel de violare a frontierelor noastre", a adaugat acesta.

Este a doua oara cand Iranul afirma ca a preluat controlul asupra unei drone americane de observare deasupra teritoriului sau.

Acest anunt vine la fix un an dupa cel privind interceptarea spectaculoasa, in 4 decembrie 2011, a unei mari drone de observatie de inalta altitudine RQ-170 Sentinel, care efectua o misiune de spionaj deasupra estului Iranului.

Fortele iraniene au reusit sa preia controlul asupra acestui aparat ultrasecret, cu o greutate de mai multe tone, si l-au fortat sa aterizeze in desert.

Mult mai mici si mai putin sofisticate, ScanEagle, cu o anvergura de 3 metri, este o drona de observatie tactica care are o raza de actiune de doar cateva sute de kilometri dar cu o capacitate de zbor de 20 de ore, potrivit producatorului, Boeing. Este folosita de marina americana din 2005.

Captura acestei drone vine dupa mai multe avertismente ale Teheranului, care a acuzat in ultimele saptamani Statele Unite de multiple violari ale spatiului sau aerian.

Avioane iraniene de lupta au deschis focul in 1 noiembrie asupra unei drone MQ1, acuzata ca ar fi survolat regiunea de coasta Bushehr, unde se afla terminalul petrolier Kharg si singura centrala nucleara iraniana.

Aparatul nu a fost atins iar Washingtonul a afirmat ca incidentul a avut loc in spatiul aerian international.

Oficiali americani s-au declarat ingrijorati in mai multe randuri de eforturile Iranului de a dezvolta productia de drone.

O drona de observatie iraniana utilizata de Hezbollahul libanez a reusit sa survoleze teritoriul israelian timp de o jumatate de ora, inainte de a fi distrusa de aviatia israeliana.

Iranul, care sustine ca dispune de drone de bombardament, afirma ca a reusit sa descifreze secretele aparatului RQ-170 pe care l-a capturat si a inceput sa pregateasca replici ale acestei drone invizibile.