O inregistrare video cu un detinut batut de gardienii unei inchisori din Rusia, difuzate mai intai pe internet si apoi la televiziuni, au starnit emotie joi, la cateva zile dupa o revolta care a avut loc intr-o alta inchisoare, scrie AFP.

O ancheta pentru "abuz de putere" a fost deschisa impotriva a sase gardieni din inchisoarea IK-10 din Novocerkassk, trei fiind arestati, a precizat un comunicat al serviciului penitenciar rusesc.

Imaginile, filmate aparent de un participant, arata mai multi gardieni in uniforma batand timp de cateva minute, cu pumnii si picioarele, un barbat incatusat, care striga de durere.

Atentie! Imagini violente!

Potrivit serviciilor penitenciare, este vorba de un barbat condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare pentru atac cu mana armata.

"Sosind in inchisoare, condamnatul M. s-a comportat de o maniera extrem de provocatoare, exprimandu-si nemultumirea fata de conditiile de detentie si refuzand categoric sa se supuna exigentelor privind regulamentul", a explicat acest serviciu.

"Dupa aceasta, detinutul a fost adus in biroul serviciilor de securitate, unde au fost folosite impotriva sa mijloace speciale si forta fizica, depasindu-se clar limitele prerogativelor stabilite", a adaugat serviciul penitenciar.

Revolta catorva sute de detinuti care a avut loc sambata trecuta intr-o inchisoare apropiata de Celiabinsk, in Urali, care denuntau torturi, a pus in lumna abuzurile comise in sistemul penitenciar rusesc.

Rusia numara 640.000 de detinuti la o populatie de 143 de milioane.