Coalitia nationalista CiU condusa de actualul sef al executivului regional, Artur Mas, retine majoritatea dar a inregistrat o scadere in timp ce stanga independenta se confrunta cu o crestere puternica AFP. La numararea a peste 95% dintre voturile valabil exprimate - peste 3,4 milioane de voturi, care au ridicat rata participarii la un nivel ce nu a mai fost atins in peste douazeci de ani, la aproape 70%, CiU a obtinut intre 50 de locuri fata de 62 la alegerile din 2010, in timp ce stanga independenta (ERC) a castigat aproximativ 21 de locuri fata de 10 in 2010.

Catalonia, pe drumul spre independentaFoto: Agerpres/AP

Toate partidele separatiste de stanga castiga teren, in timp ce marele perdant al scrutinului este Partidul Socialist Catalan, creditat cu 20 locuri fata de 28 atat cat a avut la precedentele alegeri si astfel ajunge aproape la egalitate cu Partidul Popular, care este la putere in Spania.

Restul formatiunilor politice care au castigat reprezentare in viitorul legislativ catalan sunt ecologistii de la ICV-EUiA, cu 13 deputati, formatiunea Ciutadans, care isi tripleaza numarul parlamentarilor si poate forma un grup parlamentar propriu, iar Candidaturas de Unidad Popular (CUP) intra pentru prima oara in parlamentul regional catalan, cu trei deputati.

Sondajul a fost realizat in randul a 30.000 de votanti din 200 de sectii de votare din Catalonia.

Nemultumirile din regiune, alimentate de criza economica care a impus sacrificii, s-au acutizat in ultimele luni in regiune bogata (care aduce o cincime la PIB-ul Spaniei), cu un puternic caracter cultural si lingvistic, trezind vechi frustrari fata de statul spaniol.

Liderul nationalist Artur Mas, adus la conducere de o manifestatie monstruoasa organizata la 11 septembrie pe strazile Barcelonei in scandari de "Independenta", le-a promis celor 7,5 milioane de catalani ca va organiza in patru ani un referendum privind viitorul lor.

In fata refuzului Madridului de a acorda Cataloniei autonomia bugetara pe care o cere, presedintele regiunii, in varsta de 56 de ani, a convocat alegeri anticipate, cu doi ani inainte de termen, sperand sa obtina o majoritate absoluta si sa avanseze catre un "stat suveran".