Curtea militara de apel de la Roma a condamnat la inchisoare pe viata trei fosti ofiteri nazisti acuzati ca au participat la masacrarea a 136 de civili in 1944 in satele din muntii Apenini, in nord-estul Italiei, informeaza Mediafax.

Sedinta de judecata s-a desfasurat in lipsa ofiterilor nazisti, cu varste peste 90 de ani.

In prima instanta, noua fosti militari, majoritatea in varsta de peste 90 de ani si judecati in absenta, au fost condamnati la inchisoare pe viata in iulie 2011 pentru masacrul de la Monchio, Susano si Costrignano. Trei au murit intre timp iar instanta de apel a achitat vineri alti trei.

In martie 1944, 136 de civili au fost executati de armata germana in satele Monchio, Susano si Costrignano, ca represalii la actiunile miscarii italiene de rezistenta (organizate in muntii din nordul Italiei) dupa ce membrii rezistentei omorasera un ofiter si doi soldati germani.

Masacrul a fost dus la indeplinire de doua companii ale diviziei Hermann Goring.

In data de 18 martie 1944, au fost ucise 129 de civili: 71 la Monchio, 34 la Costrignano si 24 la Susano. Alti 7 civili au fost ucisi la scurt timp dupa. Printre victime se numara 6 copii cu varste sub 10 ani, 7 adolescenti cu varste sub 16 ani, 7 femei, una dintre ele fiind insarcinata in luna a noua, si 20 de persoane cu varste peste 60 ani.

Masacrul de la Monchio, Susano si Costrignano a fost printre primele dintr-o serie lunga de evenimente asemanatoare care au avut loc in nordul Italiei, in 1944, ca reactii la eforturile miscarii de rezistenta.