Loial pana la capat si extrem de muncitor, Jean-Marc Ayrault avea toate atuurile pentru a-l seduce pe Francois Hollande. Dar lipsa de autoritate a primului ministru si gafele sale recente bruiaza mesajul presedintelui socialist, presat de francezi sa accelereze reformele, scrie AFP.

Opozitia de dreapta a acuza "amatorismul" sefului executivului dupa ultima gafa a acestuia, anuntul privind anularea unei legi de catre Consiliul constitutional, in conditiile in care aceasta instanta nu se pronuntase inca.

Legea privind locuintele sociale, una dintre masurile emblematice ale majoritatii de stanga, nu va fi fost efectiv invalidata decat cateva ore mai tarziu, din motive care tin de forma.

Dar episodul este emblematic pentru un prim ministru banuit in permanenta de opozitie si chiar de unii dintre membrii majoritatii ca nu stapaneste functia pe care o ocupa, politologul Philippe Braud.

Ayrault, in varsta de 61 de ani, a carui experienta politica s-a construit pe bancile Adunarii nationale si ale primariei din Nantes, este criticat si pentru lipsa sa de carisma si pentru discursurile considerate inconsistente.

El s-a aratat iritat joi de "cronicile cotidiene de demolare" la adresa sa si a facut referire la mostenirea guvernarii de dreapta: "Cei care au tara in starea pe care o cunoastem ar trebui sa dea dovada de mai multa retinere". O aluzie la majorarea deficitului public sub presedintia lui Nicolas Sarkozy si la curba somajului in continua crestere de 17 luni.

Presedintia franceza i-a venit in ajutor si a asigurat ca increderea lui Francois Hollande ramane "deplina".

Potrivit unor surse citate de presa, insa, presedintele ar fi inceput sa devina ingrijorat de activitatea primului ministru si de lipsa lui de autoritate asupra ministrilor care au anuntat de mai multe ori masuri aflate inca in discutie ori s-au demarcat de linia definita de executiv.

Manuel Valls, popularul si ambitiosul ministru de Interne, a ingropat de unul singur o promisiune facuta in campania electorala a presedintelui - aceea ca politistii sa ofere persoanelor pe care le controleaza pe strada un document care sa contina numarul matricol al organului legii. Aceasta procedura este solicitata de aparatorii drepturilor omului care acuza ca politistii controleaza frecvent persoanele de culoare sau strainii. Ministrul Educatiei, Vincent Peillon, s-a pronuntat pentru o dezbatere pentru dezincriminarea consumului de canabis, o idee exclusa de Hollande.

Pentru Frederic Dabi, de la institutul de sondaje Ifop, aceste "disfunctii" ale executivului care ocupa mult spatiu in presa nu sunt o noutate - au existat si la inceputul mandatului lui Sarkozy - si nu intereseaza cu adevarat opinia publica.

"Oamenii sunt mai degraba preocupati de rezultatele aprofundate (in lupta) impotriva crizei economice si sociale, de puterea lor de cumparare, de teama de supra-taxare, si se intreaba daca guvernul are intr-adevar o tinta precisa", subliniaza el.

In cinci luni, guvernul nu a ramas insa inactiv si a luat o serie de masuri pentru a atenua efectele crizei asupra categoriilor sociale cele mai vulnerabile. Dar reformele de fond intarzie, deoarece "nu exista marja de manevra in fata crizei economice si politice a Uniunii Europene", explica Philippe Braud.

Daca increderea in tandemul din fruntea Frantei a scazut puternic de la schimbarea puterii, Jean-Marc Ayrault ramane mai popular decat Francois Hollande (59% fata de 53%), potrivit unui recent sondaj Ifop.

Iar in Franta, Constitutia si traditia politica impun ca presedintele sa incarneze autoritatea statului. Or, dorinta de ruptura a lui Francois Hollande de stilul lui Nicolas Sarkozy si de omniprezenta sa nu produce efectele asteptate, constata Philippe Braud.