Miliardarul american Thomas Peterffy va cheltuit cateva milioane de dolari pentru o campanie publicitara in care promoveaza mesajul: "Evitati socialismul", relateaza blogul Political Thinker afiliat CNN. Peterffy nu candideaza in alegerile parlamentare din noiembrie, nu face parte din vreun comitet de actiune politica (political action committee - PAC) si nu militeaza pentru sau impotriva unor masuri in ceea ce priveste votul din luna noiembrie.

Reclama impotriva socialismuluiFoto: Captura Youtube.com

"Am crescut intr-o tara socialista si am vazut ce le face oamenilor. Nu exista speranta, nu exista libertate, nu exista mandria realizarii. Natiunea a devenit din ce in ce mai saraca, si asta vad ca se intampla aici. […] Intr-adevar, in socialism, bogatii vor fi mai saraci, dar si saracii vor fi mai saraci", sustine antreprenorul originar din Ungaria in reclama.

Peterffy a declarat pentru CNN ca estimeaza ca va cheltui intre 5 si 10 milioane de dolari pe reclame, in functie de eficienta campaniei.

Campania a inceput miercuri si va fi derulata pana in ziua alegerilor. Reclama de un minut nu face referire la vreun politician anume ci pledeaza pentru incetarea "ostilitatii in crestere la adresa succesului personal" si pentru un vot republican.

"Bogatia Americii vine din eforturile oamenilor care aspira la succes. Ia-le stimulentele vorbind in termeni rai despre succes si iei bogatia care ne ajuta sa avem grija de cei nevoiasi", sustine reclama.

Thomas Peterffy s-a nascut in Budapesta in 1944 in timpul ofensivei sovietice care a rezultat, un an mai tarziu, in ocuparea capitale Ungariei. A plecat in SUA in 1965, stabilindu-se in New York. Desi nu vorbea limba engleza, a reusit sa obtina o slujba de programator pe Wall Street. Ani mai tarziu a fondat Interactive Brokers, firma cu un capital de peste 4,8 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate pe site-ul companiei.