Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, aflat la putere de peste 12 ani si care ar putea conduce tara pana in 2024, sarbatoreste duminica, alaturi de apropiati, implinirea varstei de 60 de ani. In timp ce simpatizantii sai si presa oficiala i-au laudat meritele si forma fizica si au organizat evenimente in onoarea sa, opozantii l-au ironizat, relateaza AFP.

Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Liderul rus a mers la Sankt Petersburg, orasul sau natal (nord-vest), pentru a-si petrece ziua de nastere "impreuna cu prietenii si familia", a precizat purtatorul de cuvant sau de cuvant, Dmitri Peskov.

Sustinatorii sai din intreaga tara au tinut sa-i adreseze public cele mai bune urari. Evenimentul a ocupat de asemenea un loc de cinste in buletinele de stiri ale posturilor de televiziune oficiale.

"Numele dvs este simbolul unui om politic de mare intelepciune si al unui lider puternic in Rusia si in lume (...) Le-ati redat rusilor increderea in ziua de maine", astfel i-a scris presedintelui rus guvernatorul de Sankt Petersburg, Georgy Poltavchenko, intr-o scrisoare publicata intr-un ziar guvernamental.

Tot in onoarea presedintelui sexagenar, o expozitie intitulata "Un om de o mare bunatate sufleteasca" s-a deschis duminica la o galerie de arta din Moscova.

"Garda Tanara" (Molodaia Gvardia), o miscare de tineret care sustine puterea de la Kremlin, a difuzat pe site-ul sau o inregistrare video cu tinere reunite pentru a-i oferi un tort presedintelui Putin, dupa ce au participat la diverse manifestatii festive dedicate acestuia.

Una dintre ele, care poarta un tricou de hochei cu numele "Putin", este filmata in timp ce marcheaza un gol intr-un meci imaginar "SUA-Putin", inainte de a primi un mesaj, aparent din partea presedintelui, care anunta "Vin", iar tanara zambeste apoi seducator catre camera.

Un presedinte "tanar"

Vladimir Putin, care s-a intors la Kremlin in luna mai pentru un al treilea mandat de presedinte, de sase ani, dupa ce a ocupat timp de opt ani functia de sef al statului si alti patru ca prim-ministru, nu a ezitat niciodata sa isi arate forma fizica in fata camerelor.

El a fost deja filmat galopand in stepa calare pe un cal si cu pieptul gol, stingand un incendiu sau la comanda unui avion, pe o pista de bob sau, mai recent, zburand cu deltaplanul alaturi de cocori in Siberia.

"Din punct de vedere psihologic, el se simte tanar: de 40 de ani si nu de 60", a apreciat bloggerul si redactorul site-ului de internet Russki Jurnal, Alexandre Morozov.

In editia sa de vineri, cotidianul oficial Rossiiskaia Gazeta, care a consacrat o pagina intreaga acestui eveniment, a publicat urarile de aniversare ale "prietenilor lui Putin", intre care Anna Chapman, spioana rusa expulzata din Statele Unite, sau Tagir Khaybulaev, campion olimpic la judo, un sport la care presedintele rus detine centura neagra.

"Ii urez presedintelui sa isi pastreze forma sportiva, chiar daca, personal, eu cred ca el este deja la inaltime", a declarat campionul.

Dupa investirea ca presedinte in luna mai, Vladimir Putin n-a exclus niciodata candidatura pentru un nou mandat, permis de Constitutie si care l-ar mentine la Kremlin pana in 2024.

In timpul unei intalniri in apropiere de Moscova, in 2010, el a glumit cu fostul premier italian Silvio Berlusconi despre posibilitatea amandurora de a ramane la putere "pana la 120 de ani".

Insa, de la revenirea sa la Kremlin, Vladimir Putin se confrunta cu o miscare de contestare fara precedent, declansata inca din decembrie2011 dupa alegerile legislative considerate frauduloase de opozitie.

Opozitia, care nu inceteaza sa denunte inasprirea regimului, a profitat si ea de aniversarea presedintelui pentru a-i aminti ca este timpul sa se retraga de la putere.

Astfel, o manifestatie cu tema "sa-l scoatem pe tataie la pensie" a fost organizata duminica la Moscova.

"I-as ura lui Vladimir Vladimirovici sa-si foloseasca dreptul constitutional si sa iasa la pensie. Si de acum pana la 65 de ani sa scrie si sa publice memorii interesante", a declarat pentru AFP scriitorul Boris Akunin, una dintre figurile miscarii de contestare.

De asemenea, bloggerii rusi au ironizat imaginea liderului tanar si energic pe care sustinatorii lui Putin o avanseaza. "Lenin, la 52 de ani, era supranumit 'bunicul Lenin'", a scris pe Twitter bloggerul @zehnerson despre fondatorul URSS, care a murit la 53 de ani.