Economia iraniana incepe sa fie sufocata de sanctiunile internationale
Initiativele guvernului de a mentine valoarea rialului si nivelul exporturilor petroliere au esuat.
Cu toate acestea, liderii iranieni au exclus o renuntare la controversatul lor program nuclear, o pozitie pe care presedintele Ahmadinejad ar urma sa o reafirme miercuri, la Adunarea Generala a ONU.
Numarul unu iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a subliniat ca tara sa a adoptat o "economie de rezistenta" in fata sanctiunilor, pe care Statele Unite si tarile europene intentioneaza sa le inaspreasca in scurt timp.
Liderii iranieni au cerut presei locale sa nu puna accentul asupra dificultatilor economice si sa sublinieze in schimb succesele.
Dar dificultatile apar din ce in ce mai des in special din cauza boicotului petrolier si a sanctiunilor bancare impuse de Statele Unite si de tarile UE.
Un important deputat conservator, Mohammad Reza Bahonnar, a declarat in acest week-end ca Iranul a exportat in iunie-iulie "circa 800.000 de barili pe zi", fata de o medie de 2,3 milioane de barili in urma cu un an, potrivit agentiei Isna.
Exporturile ar urma sa creasca usor in cauza deciziei Coreei de Sud de reluare a achizitiilor de petrol iranian.
Presedintele Ahmadinejad a recunoscut el insusi ca Iranul se confrunta cu "probleme" in vanzarea petrolului, care reprezinta aproape jumatate din resursele bugetare ale guvernului. Dar el a insistat asupra faptului ca tara sa stie cum sa faca fata acestei situatii.
Populatia sufera insa in mod direct din cauza acestor sanctiuni, in special din cauza unei puternice cresteri a preturilor la produsele alimentare.
Potrivit agentiei Ilna, aproximativ 20.000 de muncitori au trimis o scrisoare ministrului muncii Abdolreza Sheikholeslami pentru a se plange ca nu au fost platiti si cer o majorare a salariilor de la 120 de dolari la 285 dolari, explicand ca sunt "sub pragul saraciei".
In clasele sociale mai favorizate, numerosi iranieni au fost obligati sa renunte la calatoriile in strainatate din cauza caderii monedei nationale.
Presedintele parlamentului, Ali Larijani, a tras un semnal de alarma.
"Potrivit statisticilor, exista o puternica majorare a somajului. Trebuie gasita o solutie. De asemenea, inflatia oficiala este de 22%, ceea ce este foarte mult si in anumite domenii ea este inca si mai mare", a spus Larijani, citat de agentia Isna.
Subsecretarul american al Trezoreriei insarcinat cu informatiile financiare si lupta antiterorista, David Cohen, a declarat in urma cu doua saptamani ca sanctiunile economice incep sa "sufoce economia iraniana".
El a precizat ca reducerea drastica a exporturilor petroliere costa Iranul "pana la 5 miliarde de dolari pe luna, ceea ce obliga guvernul sa faca taieri in buget".
Franta, Marea Britanie si Germania vor sa adopte in 15 octombrie noi sanctiuni impotriva sectoarelor energetic, finante, comert si transporturi, accentuand presiunea asupra Teheranului.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-14494523
b) vara 2012: Guardian: "Barbat israelian, 58 ani, auto-incendiere declanșează proteste împotriva costului vieții"
http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/16/israel-man-self-immolation-protests
Btw, din iulie incoace, de la articolul din Guardian, 4 (patru) israelieni s-au auto-incendiat in total pana la data de astazi în semn de protest la sărăcia și problemele economice din Israel.
Ce scrii tu este ca si cum ai compara Europa (Israelul este foarte asemanator cu tarile europene din punct de vedere al drepturilor omului si civilizatie) cu Iranul (maimute ca isi taie gatul unul altuia pe motive religioase).
aveti dreptate, din pacate :(
Israelul, un 'rogue state' care isi permite sa aiba arme nucleare, chimice si biologice si sa minta in privinta asta este "merita" distrugerea Iranului, a Orientului Mijlociu si chiar scufundarea Europei?
o data cu acest tip de atitudine se va scufunda si ultima urma de "civilizatie occidentala" - caci respectul legii este inlocuit de minciuni si incorectitudine.
Nu este normal sa faca chinezii SUV-uri electrice BYD e6 la 20000USD bucata, iar europenii sa faca tot benzinare si dieseluri in secolul 21.
"Said Perkovich: “It’s like all things having to do with Israel and the United States. If you want to get ahead, you don’t talk about it; you don’t criticize Israel, you protect Israel. You don’t talk about illegal settlements on the West Bank even though everyone knows they are there.” "
Patrick Pexton, Washington Post
http://www.washingtonpost.com/opinions/patrick-pexton-what-about-israels-nuclear-weapons/2012/08/31/390e486a-f389-11e1-a612-3cfc842a6d89_story.html
cu alte cuvinte... agresivitate, minciuni si cenzura.
nu Iranul, ci Israelul are la activ nenumarate razboaie de ocupatie si a transformat zona intr-un butoi cu pulbere in ultimii 60-70 de ani.
tot Israelul are conducatori / fosti conducatori condamnati pentru crime de razboi, dar refuza sa dea socoteala.
si tot Israelul, care nu recunoaste ca are arme nucleare, si nici n-a semnat tratatul de neproliferare, sfideaza organizatii internationale precum ONU, ba uneori si mustrarile timide ale fratelui mai mare SUA.
de un an sau mai bine ameninta Iranul cu razboiul... oare cati oameni vor mai putea fi fraieriti sa planga de mila Israelului in conditiile astea?