Conform unui sondaj realizat pe cele doua maluri ale Rinului, germanii se dovedesc mult mai sceptici decat francezii in ceea ce priveste moneda unica europeana, informeaza Les Echos.

Mai mult de jumatate dintre germani considera ca situatia lor personala va fi mai buna fara moneda euro, conform unui sondaj publicat luni. Astfel, 65% dintre respondentii germani au spus ca le-ar fi fost mai bine daca tara lor ramanea la marca si nu ar fi adoptat euro.

De cealalta parte, 36% dintre francezi considera ca situatia lor personala ar fi fost mai buna daca ar fi utilizat francul, arata acest studiu publicat de fundatia germana Bertelsmann.

De asemenea, 49% dintre germani au spus ca le-ar fi fost mai bine din punct de vedere personal daca Uniunea Europeana nu ar fi existat. Acelasi lucru a fost sustinut si de 34% dintre francezi.

Studiul, care a inclus si respondenti din Polonia, arata si faptul ca doar 28% dintre polonezi considera ca le-ar fi mai bine fara UE.

In ceea ce priveste sansele pe piata muncii, 37% dintre germanii interogati afirma ca acestea ar fi mult mai mari daca Uniunea Europeana nu ar fi existat. Acelasi lucru este sustinut de 35% dintre francezi si de 24% dintre polonezi.

Insa, 69% dintre germani considera ca UE reprezinta un model pentru restul lumii, valori mai mici fiind inregistrate in randul francezilor (56%) si polonezilor (59%).

Studiul realizat de fundatia Bertelsmann a fost facut prin telefon pe un esantion reprezentativ de 1.001 persoane in Germania, 1.004 in Franta si 1.000 in Polonia, intre 3 si 8 iulie.