Omagii discrete si mesaje simple din partea prietenilor si aliatilor politici au marcat cea de-a 86-a aniversare a fostului presedinte cubanez Fidel Castro, sarbatorit luni in cea mai stricta intimitate, scrie AFP.

La Palatul Pionierilor din Havana, unde El Lider Maximo si-a sarbatorit adeseori ziua de nastere alaturi de copii, s-a pregatit traditionalul tort, din care Fidel Castro nu a mai gustat de la grava criza de sanatate din 2006, in urma careia a renuntat la putere.

Presedintii din Bolivia si Nicaragua, Evo Morales si Daniel Ortega, precum si partidul la putere in Salvador, au trimis mesaje cu aceasta ocazie.

Evo Morales a laudat un "exemplu de solidaritate internationala" in timp ce Daniel Ortega l-a calificat pe parintele Revolutiei cubaneze drept "ireductibilul lider uman".

In intreaga insula, grupuri de tineri au pregatit manifestari omagiale si concerte, in special in orasul sau natal, Biran, in sud-estul Cubei, la 650 km de Havana.

In timpul deceniilor petrecute la putere, Fidel Castro si-a aparat cu fervoare viata sa privata, pana la punctul in care numerosi cubanezi nu stiu inca numele sotiei sale, Dalia Soto del Valle, sau ai celor cinci copiii pe care ii au cei doi.

Din 2006, "El Comandante", asa cum este el supranumit de cubanezi, isi sarbatoreste ziua de nastere in familie, iar in acest an nu a mai aparut in public din aprilie si nu si-a mai publicat celebrele "reflectii" despre marile subiecte internationale de la jumatatea lui iunie.

"Viata este ironica. Omul care ne-a facut sa credem ca este omniprezent nu se mai arata. S-a convertit el in figura virtuala?", s-a intrebat ironic celebra bloggerita cubaneza Yoani Sanchez.