Iranul a amenintat joi Coreea de Sud ca nu va mai importa produse sud-coreene daca Seulul va inceta sa se aprovizioneze cu petrol iranian, informeaza AFP. Amenintarea Iranului are loc in contextul in care Uniunea Europeana a impus un embargo asupra petrolului iranian incepand cu 1 iulie.

''Daca Coreea de Sud va opri importurile de petrol din Republica Islamica, Iranul ar putea decide, in schimb, sa reevalueze relatiile cu aceasta tara'', a declarat ministrul petrolului, Rostam Ghassemi, pentru agentia de stiri IRNA.

Coreea de Sud a anuntat marti ca va ''suspenda'' orice import de petrol iranian incepand cu 1 iulie, dupa ce Uniunea Europeana a impus sanctiuni statelor care vor importa petrol iranian. Astfel, companiile de transport maritim vor intampina dificultati in asigurarea navelor care transporta titei iranian.

Coreea de Sud, al treilea importator de petrol iranian, cu aproximativ 220.000 de barili pe zi in 2011, a anuntat in luna iunie ca va reduce importurile cu aproape 15%. Politica Uniunii Europene, de embargo asupra petrolului iranian, urmareste sa puna presiuni asupra Iranului pentru a forta Teheranul sa inceteze programul nuclear controversat, condamnat de sase rezolutii adoptate de ONU.