Britanicii vor avea patru zile de sarbatoare pentru a marca jubileul de diamant al Reginei, adica 60 de ani de la urcarea pe tron a Elisabetei II. Incepand cu 2 iunie si pana pe 5 iunie, membrii familiei regale, Regina insasi, vor lua parte la evenimentele din Londra. Sa fie Elisabeta II ultimul monarh britanic "de moda veche", in conditiile in care modernizarea monarhiei pare sa nu mai fie doar un concept, ci sa se transpuna si in practica?

Regina Elisabeta IIFoto: thediamondjubilee.org

6 februarie 1952 - tanata printesa Elisabeta, aflata in Kenya impreuna cu sotul ei, primeste vestea mortii tatalui sau, regele George VI, si a propiei accederi la tronul Marii Britanii.

2 iunie 1953 - Elisabeta II este incoronata la Westminster Abbey, al patruzecilea monarh de la William Cuceritorul, la 27 de ani. Regina urma sa devina al doilea cel mai longeviv monarh britanic, dupa regina Victoria.

Urmareste ceremonia de incoronare a Elisabetei II

De atunci, cei 60 de ani de cand ocupa tronul Marii Britanii reprezinta si o istorie a modernizarii, de multe ori fortat, de multe ori cu rezistenta, a monarhiei britanice. Ultimii 30 de ani mai ales, odata cu dezvoltarea media si noul tip de jurnalism, au deschis publicului accesul spre viata membrilor familiei regale.

Poate mai mult decat Regina, fiii, nurorile si nepotii ei au fost supusi atentiei publicului, incepand cu povestea printului Charles cu Diana Spencer si terminand cu nunta de anul trecut dintre al doilea in linie la tronul britanic, printul William, cu o "tanara din popor", Kate Middleton, devenita Catherine, ducesa de Cambridge.

Dar nici viata reginei Elisabeta II n-a fost lipsita de controverse, incepand cu casatoria sa cu printul Phillip al Greciei si Danemarcei, de care s-a indragostit cand avea doar 13 ani. S-au casatorit in 1947, cand printesa avea 21 de ani, iar printul Philip a renuntat la titlul grec si danez si la religia ortodoxa, convertindu-se la religia anglicana. Controversa in jurul casatoriei lor a fost suscitata de faptul ca nu este un print nascut in Marea Britanie, ca nu avea un regat sau o resedinta si ca situatia sa financiara nu era tocmai... regala. Dimpotriva. Mai mult, surori ale printului Philip erau casatorite cu nobili germani care avusesera legaturi cu nazistii, arata Wikipedia citand un reportaj de pe Channel 4, din 2000.

Regina Elisabeta copil

Viata Reginei Elisabeta II

Regina Elisabeta II s-a bucurat mereu de popularitate, chiar si atunci cand membrii familiei regale au avut un comportament oarecum atipic pentru o familie regala. In anul aniversarii Jubileului de argint (adica la 25 de ani de la incoronare), sora sa printesa Margaret s-a separat de sotul ei, dar asta nu a afectat cu nimic popularitatea reginei. Ca o curiozitate, un an mai tarziu dupa celebrarea Jubileului de argint, in 1978, regina Elisabeta II i-a primit in vizita la Londra pe Elena si Nicolae Ceausescu, despre care credea, in privat, ca "au mainile manjite cu sange".

In anii'80, Casa Regala a fost in atentia presei moment cu moment. Aceasta s-a hranit din povesti, mai mult sau mai putin adevarate, referitoare la membrii familiei regale. Iar totul s-a coroborat si cu efectele guvernarii premierului Margaret Thatcher care, potrivit Reginei, ar fi fost diviziunea sociala, o rata mare a somajului, revolte, violenta grevelor minerilor, toate ingrijorand monarhul britanic.

Inceputul anilor '90 a fost marcat de puternice sentimente republicane in randul supusilor Reginei, ca urmare a asertiunilor presei privind o deteriorare a sanatatii reginei Elisabeta II - informatii infirmate de Palatul Buckingham - sau relatari referitoare la legaturi extraconjugale si casatorii ratate ale membrilor familiei regale extinse.

De altfel, Regina a calificat, intr-un discurs, anul 1992 drept un an oribil, in care cel de-al doilea fiu, printul Andrew, s-a separat de Sarah, iar fiica ei, Anne, a divortat de sotul sau. Mai mult, in timpul unei vizite in Germania, demonstrantii au aruncat cu oua in regina, iar spre sfarsitul anului, Castelul Windsor a suferit mari pagube in urma unui incendiu. Asa ca monarhia a inceput sa fie aspru criticata. Mai mult, premierul john Major a anuntat o reforma a finantelor regalitatii care a vut ca efect faptul ca, incepand din 1993, Regina a inceput sa plateasca taxe pe venit pentru prima data in istorie. Charles si Diana s-au separat in decembrie 1992, iar regina a dat in judecata ziarul The Sun pentru incalcarea drepturilor de autor prin publicarea mesajului de Craciun cu doua zile inainte ca acesta sa fie difuzat. Ziarul a fost obligat sa lateasca taxele de judecata si sa doneze 200.000 de lire unor cauze caritabile.

Si totusi, chiar daca monarhia trecea prin niste critici fara precedent, iar republicanismul avea cel mai mare numar de adepti pe care i-ar fi avut vreodata, totusi acestia erau minoritari, iar elisabeta II se bucura ea insasi de aprecierea publicului. Criticile se concentrau in special pe institutia monarhiei si pe familia regala, mai degraba decat asupra actiunilor si comportamentului Reginei.

Moartea printesei Diana a suscitat din nou sentimente contradictorii fata de familia regala. Faptul ca timp de cinci zile, cei doi fii ai printesei Diana au stat impreuna cu bunicii la Balmoral, unde se aflau in vacanta, a nemulumit publicul britanic. Reatia lui a determinat-o pe regina Elisabeta II sa aiba un discurs televizat cu o zi inainte de inmormantarea printesei Diana, in care si-a exprimat admiratia pentru aceasta si sentimentele sale ca bunica a printilor William si Harry in acele momente. iar rezultatul a fost evaporarea ostilitatii publicului.

Reformarea monarhiei

Premierul David Cameron le-a trimis anul trecut celor 15 natiuni din Commonwalth, al caror monarh este regina Elisabeta II, o scrisoare prin care le cere viziunea lor asupra modernizarii succcesiunii la tron.

Propunerea guvernului britanic este ca primul nascut al printului William si al ducesei de Cambridge sa devina rege, indiferent de sex. In prezent, potrivit legii existente, o fiica mai mare ca varsta nu va mosteni tronul, succesiunea fiind a primului baiat nascut al cuplului, chiar daca ar fi al doilea copil.

Cameron a argumentat aceasta propunere prin faptul ca egalitatea intre sexe se aplica in orice al domeniu, asa ca e anormal ca ea sa nu se aplice si cand este vorba despre cea mai inalta pozitie din stat, unde in prezent legea garateaza superioritatea masculina.

Alte schimbari ar presupune eliminarea interdictiei, vechi de secole, ca monarhii britanici sa nu se poata casatori cu persoane de confesiune romano-catolica.

Palatul Buckingham s-a abtinut intotdeauna de la comentarii privind chestiuni politice, argumentand ca e o chestiune ce tine de guvern. David Cameron insusi a spus ca Regina nu va fi implicata in aceasta dezbatere.

Oricum, initiativa nu este noua, insa presiunile pentru schimbarea legilor succesiunii s-au accentuat odata cu casatoria printului William cu Kate Middleton. In 2009, guvernul Gordon Brown a avut in discutie o lege care prevedea eliminarea obiceiului ca mostenitorii de sex masculin sa prevaleze in linia succesorala fata de mostenitorii de sex feminin.

Expertii britanici spera insa ca probelma sa fie rezolvata inainte ca William si Catherine sa aiba primul copil, pentru a se evita confuzia recent din Suedia, unde o schimbare legislativa a facut ca titlul sa treaca de la print la sora sa mai mare. In conditiile in care cuplul princiar britanic declara in ultima vreme tot mai des ca asteapta cu nerabdare sa aiba un copil, se pare ca timpul este limitat pana la rezolvarea acestei probleme.

Programul manifestarilor de la Londra

Principalele momente festive vor avea loc incep in 2 iunie, data incoronarii Reginei, timp de patru zile. BBC va transmite multe dintre aceste evenimente. Iata calendarul acestora, asa cum este el prezentat pe site-ul oficial al Jubileului de diamant al reginei:

2 iunie - va avea loc derby-ul Epsom, singurul in care caii reginei nu au fost premiati pana acum.

3 iunie - va avea loc "big lunch" (marele pranz n.r.), cand milioane de oameni vor fi in parcuri, pub-uri si pe strazile regatului.

- evenimentul va avea loc pe Tamisa, unde 1.000 de ambarcatiuni vor oferi spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea. Regina Elisabeta II si printul consort se vor afla pe o nava, in centrul flotilei

4 iunie - aprox. 19.30 (ora Londrei) BBC organizeaza un concert extraordinar in gradina Palatului Buckingham, la care vor fi prezenti Regina si Printul Consort si alti membri ai familiei regale. Printre artistii care vor canta sunt Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard si Ed Sheeran. 10.000 de bilete vor fi date gratis publicului britanic, prin tragere la sorti.

- 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, pana la Londra. Pe acesta din urma il va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit.

5 iunie - va avea loc o slujba la catedrala Saint-Paul, dupa care regina se va plimba cu caleasca prin centrul Londrei