Cutremurele produse marti in nord-estul Italiei, la noua zile de la un alt cutremur soldat cu sase morti in aceasta regiune, au provocat moartea a cel putin 16 persoane si ranirea a peste 350, potrivit AFP.

Cu putin timp inainte de ora locala 22.00, o singura persoana era declarata in continuare disparuta.

In jurul orei locale 21.00, o femeie a fost scoasa in viata de sub daramaturi la Cavezzo, au anuntat pompierii italieni.

Presedintele Institutului national de geofizica si vulcanologie (INGV), Stefano Gresta, s-a aratat preocupat de urmari: "Secventa (de cutremure) va fi lunga si nu putem exclude producere altor seisme puternice".

Potrivit autoritatilor din regiunea Emilia-Romagna, 5.000 de persoane au fost evacuate dupa noile seisme de marti, acestea adaugandu-li-se celor 7.500 private de locuinte sau prea angoasate pentru a ramane in propriile case si care s-au instalat in aproximativ 90 de adaposturi (scoli, terenuri de sport, hoteluri) dupa cutremurul din 20 mai.

Noi locuinte improvizate sunt amenajate la Crevalcore, doua trenuri special echipate cu cusete putand gazdui 450 de persoane.

Potrivit INGV, noul cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs la ora 09.00 (10.00 ora Romaniei) la o adancime de zece kilometri. La pranz, noi cutremure cu magnitudinea peste 5, tot de suprafata, au afectat aceeasi zona.

Dintre cei 16 morti, trei - doi muncitori, un marocan si un indian, si un inginer italian - au murit dupa prabusirea uzinei in care lucrau, la San Felice sul Panaro.

Trei persoane au decedat la Mirandola, dintre care doua in urma distrugerii uzinei BBG (mecanica biomedicala).

Alte trei persoane au murit la Concordia, precum si preotul din Rovereto di Novi.

Patru persoane au decedat la Cavezzo, dintre care una sub daramaturile unei fabrici de mobila.

Doi salariati ai unei firme de material medical au fost gasiti morti la Medolla.

Seismul a fost resimtit in toata regiunea central-nordica a Italiei, de la Bolzano, in apropiere de frontiera cu Austria, pana la Toscana, trecand prin Milano si determinand autoritatile sa evacuze scolile si cladirile publice sau sa intrerupa circulatia trenurilor, asa cum s-a intamplat in jurul orasului Bologna.

Momente de panica s-au inregistrat la Venetia, unde o statuie a cazut, lovind usor o persoana, in apropiere de gara. Ca masura preventiva, celebrul Teatru Fenice si-a suspendat spectacolul Boema de Puccini, marti seara.

Tot ca masura de precautie, mii de salariati ai uzinelor Ferrari, Ducati si Lamborghini din zona au fost trimisi acasa, in timp ce toate scolile din zona sinistrata au fost inchise pentru marti si miercuri.

"Garantez ca statul va face tot ce trebuie in cel mai scurt timp pentru a asigura revenirea la o viata normala in aceasta regiune importanta pentru Italia", a declarat seful Guvernului Mario Monti.

Maestrul Riccardo Muti, cu vocea sugrumata de emotie, a cerut un minut de reculegere inainte de a se juca "Attila" de Verdi la Opera din Roma.

Papa si-a exprimat "marea sa durere" prin intermediul purtatorului sau de cuvant, parintele Federico Lombardi, care a confirmat prezenta Suveranului Pontif la intalnirea mondiala a Familiei, care are loc de vineri pana duminica la Milano (nord).

De aproximativ zece zile, Italia a inregistrat aproape 800 de cutremure sau replici ale cutremurului din 20 mai, al carui epicentru a fost localizat in apropiere de Ferrara, dintre care 70 intr-un perimetru circumscris de orasele Modena si Ferrara, zona considerata totusi putin seismica.

In urma cutremurului din 20 mai, Guvernul a proclamat stare de catastrofa naturala pentru aceasta regiune si a alocat 50 de milioane de euro pentru primele operatiuni de asistenta din aceasta zona.