Avocatul orb Chen Guangcheng, critic acerb al exceselor politicii unicului copil in China, a confirmat vineri ca a evadat din locuinta sa, unde era arestat de la finele lui 2010, intr-un apel publicat pe internet si adresat premierului Wen Jiabao, scrie AFP.

In acest mesaj de circa 15 minute, Chen, cu vocea incarcata de emotie, ii cere sefului guvernului ca familia sa sa nu fie implicata in acest caz si pronunta numele mai multor oficiali locali care i-ar fi agresat sotia si fiul.

"Draga dl. prim ministru Wen, am reusit in sfarsit sa evadez, pot sa dovedesc ca toate zvonurile care circula pe internet si abuzurile pe care le-am suferit sunt reale", spune Chen, in fata unei ferestre cu perdelele trase, inainte de a formula trei cereri:

"Criminalii sa fie sever pedepsiti, in conformitate cu legea", solicita acesta, evocand violente, in special impotriva sotiei sale, "batuta timp de zece ore" de aproximativ zece barbati.

Chen cere apoi "garantarea securitatii membrilor familiei" sale.

Avocatul autodidact ii solicita in cele din urma lui Wen Jiabao "sa pedepseasca coruptia in conformitate cu legea", evocand cazurile unor lideri locali din administratie si justitie.

Chen, in ciuda handicapului sau, a reusit sa fuga duminica trecuta de sub nasul a zeci de oameni ai regimului care il impiedicau de la finele lui 2010 sa-si paraseasca domiciliul din provincia Shandong (est), au anuntat organizatii de aparare a drepturilor omului, adaugand ca acesta se afla in prezent intr-un loc "100% sigur" din Beijing.